2024. június 2. - Kármen, Anita

Irakban átvette a vezetést Allávi listája

Irakban átvette a vezetést Ijád Allávi volt miniszterelnök Iraki Blokkja a parlamenti választáson leadott szavazatok számát tekintve, de a tartományi eredményeket illetően továbbra is hátrányban van a Núri al-Máliki kormányfő vezette Szövetség a Jogállamért koalícióval szemben.
2010. március 17. szerda 08:11 - HírExtra
A március 7-én, vasárnap tartott parlamenti választáson leadott szavazatok mintegy 79 százalékát összesítették kedd estig. E részeredmény szerint most először vezet a világi síitákat tömörítő, Allávi vezette blokk, amelynek most mintegy kilencezer voks az előnye.

A tartományokat tekintve azonban továbbra is Máliki áll az élen: Irak 18 tartományából hétben vezet, ideértve a kulcsfontosságú Bagdadot, míg Allávi öt tartományban mondhatja magáénak az elsőséget. Ez fontosnak bizonyulhat, mert Irakban a parlamenti helyeket a tartományok között osztják ki, nem a leadott szavazatok összessége a döntő tényező. A választások győztesét illetően a bagdadi eredmények fognak dönteni: a főváros választókerületeiben összesen 68 mandátum sorsa dől el.

Az AFP francia hírügynökség becslése szerint jelenleg mind Allávi, mind al-Máliki 87-87 mandátummal rendelkezik a választáson elnyerhető 310 képviselői helyből. A síita vallási pártokat tömörítő Iraki Nemzeti Szövetség listája 67 helyet kapna, míg a két nagy kurd párt listája 38-at.

A választási bizottság a végleges adatokat március 18-án közli, a hivatalos eredményt pedig csak a hónap végén, a beérkezett panaszok kivizsgálása után hirdetik ki.

Az Allávi vezette blokk a voksolás és a szavazatszámlás során tapasztalt "kétségbevonhatatlan csalások" miatt már a múlt héten pénteken panaszt nyújtott be. Allávi azt állította, hogy a csalásokat al-Máliki és szövetségesei javára követték el. A választási bizottság egy tisztviselője elutasította a vádakat, arra hivatkozva, hogy azok politikai indíttatásúak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását