2024. május 3. - Tímea, Irma

Pesti Imre: húzóágazattá alakítjuk az egészségügyet

Kormányra kerülése esetén a Fidesz "újfajta megközelítésben" alakítja át egészségügyi rendszert, amely nemcsak szolgáltatásként működik majd, hanem a gazdaság húzóágazata lesz - mondta Pesti Imre, az ellenzéki párt egészségpolitikusa csütörtökön Nyíregyházán.
2010. március 18. csütörtök 15:40 - HírExtra
"A válságból való kilábalás egyik eszköze lehet az egészségügy, amelyet a Fidesz nemzeti alapprogramjának legfontosabb feladati közé emelt" - hangsúlyozta a párt országgyűlési képviselője, a parlament egészségügyi bizottságának tagja.

Pesti Imre az MTI kérdésére azt mondta, hogy ha a Fidesz kormányalakításra kap felhatalmazást az áprilisi választáson, megváltoztatják az ágazat finanszírozását, a tartalékok feltárása mellett pluszforrást kap a gyógyító-megelőző munka.

Az egészségpolitikus kitért arra is, hogy több orvosra és ápolóra van szükség az egészségügyben, hogy a betegek szükség esetén azonnal megkaphassák az ellátást.
Megjegyezte, hogy a rezidensrendszer megváltoztatásával például 30 százalékkal több végzős orvos maradhat majd Magyarországon, s akkor csökkenhetnek a mostani várólisták is.

Pesti Imre kifejtette: az elmúlt években az "elhibázott gazdaságpolitika oltárán az MSZP-kormány feláldozta az egészségügyet". Szerinte a reformok nem szolgáltak mást, mint forráskivonást az ágazatból. Közlése szerint az egészségügyi alapból 400 milliárd forintot, ezen belül a gyógyító-megelőző kasszából 200 milliárdot vontak ki az elmúlt időszakban.

Hozzátette: ma már orvoshiány van az alap- és a fekvőbeteg-ellátásban egyaránt, sőt a járóbeteg-ellátásban is hosszú várólisták alakultak ki. Mint fogalmazott, az eszköz- és a gyógyszerellátásban szintén zavarok léptek fel.

A Fidesz - folytatta - kormányra kerülése esetén a "haladó országokhoz" hasonlóan, húzóágazattá kívánja fejleszteni az egészségügyet, szem előtt tartva, hogy az "egészségügyben térül meg legjobban a befektetés".

Simon Miklós, a Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei országgyűlési képviselője, aki a nyírbátori 6-os számú választókerületben ismét indul jelöltként az áprilisi választáson, a régió egészségügyi helyzetét katasztrofálisnak nevezte a sajtótájékoztatón.

Azt mondta: a legutóbbi nyolc évben teljesen szétverték az ellátórendszert, az alap-, a járóbeteg- és a kórházi ellátás "romokban hever" Szabolcsban. Szerinte a megyei rendszert "már csak az ott dolgozók hivatástudata működteti".


Itthon kell tartani a fiatal orvosokat

Az ellenzéki párt helyettes szóvivője ezt a rezidens szövetség és az egészségügyi tárca csütörtöki vitájára reagálva közölte az MTI-vel. A magyar egészségügyet meg kell menteni, ehhez pedig több orvosra és több ápolóra van szükség - írta közleményében Cser-Palkovics András.

Csütörtökön több mint egyórás vita után sem közeledtek az álláspontok a szaktárca és a fiatal orvosokat képviselő rezidens szövetség között a szakorvosjelöltekről szóló kormányrendelettel kapcsolatban.

Székely Tamás egészségügyi miniszter és Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az Egészségügyi Minisztériumban ült asztalhoz, hogy tisztázza a rendeletben foglaltakat, amelyek a szövetség szerint hátrányosan érintik a kezdő orvosokat: többek között kaotikus a pályázati rendszer, három hónappal az államvizsga előtt sem jelent meg, milyen pontrendszerben lehet jelentkezni a vizsgára, és továbbra is úgy látják, a jogszabály kilenc évig egy kórházhoz köti a rezidenseket, továbbá nem készült hatástanulmány a rendelet jövőbeni hatásairól.

Az MSZP konkrétumokat akar látni


Egy kormányra készülő párttól elvárható lenne, hogy a "nagy szavak" helyett konkrétumokról beszéljen - reagált Kökény Mihály (MSZP) országgyűlési képviselő a fideszes Pesti Imre csütörtöki sajtótájékoztatójára.

A szocialista politikus szerint a "szép szavak" helyett a Fidesznek vállalnia kellene egy szakpolitikusi vitát a szocialistákkal az egészségügy kérdésköréről is, hiszen ez a választók tájékozódását szolgálná.

Kökény Mihály úgy fogalmazott, jó lenne tudni, hogy milyen változások mentén akarják húzóágazattá tenni az egészségügyet, hogyan gondolják azt, hogy 30 százalékkal több végzős orvos maradhat az országban. "Szép szavak, szép célok, de az ördög a részletekben van" - fűzte hozzá.

A szocialista politikus szerint hazugság az, hogy 400 milliárddal csökkent volna az egészségbiztosítási alap, hiszen Pesti Imre "beleszámolta" azt a 300 milliárdot, ami átcsoportosítás volt a korhatár alatti rokkantnyugdíjak tekintetében a nyugdíjkasszába.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását