2024. május 14. - Bonifác

Csapodyval megszakadt a kapcsolat

Véglegessé vált a budapesti listája az MDF-nek. Az első két helyen Bokros Lajos, és Debreczeni József áll, a harmadik és negyedik hely az SZDSZ-é. Közben megtudtuk, Csapody Miklóssal megszakadt a kapcsolat.
2010. március 22. hétfő 15:01 - Pénzes Dávid
A Magyar Demokrata Fórum a Szabad Demokraták Szövetségével egyetértésben elfogadta a budapesti listát, melyet ma terjeszt a Választási Bizottság elé.

Az első tíz hely a következőképpen alakul:

Retkes Attila reagálása
Véleménye szerint a lista világosan megmutatja, hogy van igazi alternatíva „a populista Fideszszel, a nemzetiszocialista Jobbikkal és a nyolc év igen gyenge kormányzásban szétesett MSZP-vel" szemben. Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ Választási Operatív Testülete mennyire egységesen fogadta el a listát, azt mondta, hogy a testület nem külön-külön fogadott el listákat, hanem egy sorrendet határozott meg. Arra, hogy az MDF országos listáján kap-e helyet Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, aki nem szerepel a budapesti lista első tíz helyén, azt mondta, hogy hétfőn csak a budapesti listáról tud nyilatkozni, az országosról kedden tájékoztatják a sajtót.
1. Bokros Lajos
2. Debreczeni József
3. Skaliczky Andrea
4. Iván János
5. Pusztai Erzsébet
6. Győri Dénes
7. Farkas Tibor
8. Ferencz István
9. Király Zoltán
10. Ritter János

A HírExtra információi szerint Bokros Lajos egyértelművé tette, hogy a listát szigorú teljesítmény elv alapján állítják majd össze. A párt miniszterelnök-jelöltje úgy tudjuk rendkívül határozottan kijelentette, hogy csak olyanok kerülhetnek a listára, akik mind egzisztenciálisan, mind szakmailag sokat adtak az eddigi kampányidőszakban a pártnak. Sőt, még a lista sorrendjében is ezt az elvet érvényesítették.

Így kerülhetett fel a XVII. kerületben induló Farkas Tibor a hetedik helyre. Farkas egyáltalán nem ismert politikus, ellenben a kerületben egy köztiszteletben álló orvos, aki gyorsan össze tudta gyűjteni az ajánlószelvényeket.

Biztos forrásból úgy tudjuk, Bokros kifejezetten meg volt elégedve Skaliczky Andrea teljesítményével, aki az SZDSZ országos tanácsának elnöke. Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes azonban nem került fel a listára, hiába szerette volna az SZDSZ – ennek oka gyenge a teljesítménye lehetett.

Iván János szintén a liberális párt jelöltjeként ám végül MDF-es színekben szerezte meg az ajánlócéduláit, és érdemelte ki kiváló teljesítményével a listán való szereplést.

Csapody sértődése

A lista ugyan elkészült, de még egyáltalán nem biztos, hogy lesz is budapesti lista. ezt az MDF főként Csapody Miklósnak „köszönheti”, aki – mivel nem került föl sem az országos, sem a budapesti listára – meglebegtette, hogy visszalép a jelöltségtől. Tény, hogyha Csapody nincs listán, akkor, az esélytelenek nyugalmával várhatja a választás napját, hiszen egyéni jelöltként a lehetetlenséggel határos feladat lenne nyernie.

Ha pedig végleg visszalép, akkor minimum nyolc jelölt helyett csak hét jelöltje lesz a pártnak, így pedig nem állíthat fővárosi listát. Ha pedig a fővárosban nem lehet majd az MDF listájára szavazni, azzal a párt gyakorlatilag kiírja magát a parlamentből. (Még ha matematikai esélye lenne is rá.)

Úgy tudjuk, Csapody Miklós és az MDF között szombati bejelentése óta minden kapcsolat megszűnt. Ez majdnem biztosan azt jelenti: Csapody visszalép.

A remény hal meg utoljára

Mégsem reménytelen a fórum helyzete. Két budapesti jelöltjük ugyanis fellebbezett azon ítélet ellen, hogy érvénytelenítettek jó néhány ajánlócédulát. A 900 szelvény összegyűjtő, Király Zoltán esetében 152-őt érvénytelenítettek, így két kopogtatószelvénnyel maradt csak le. Ugyanígy járt Slosár Gábor is. Ráadásul ezek nagy részét azért nem fogadták el, mert más színű tollal lettek kitöltve az ajánlottak, mint az szavazók adatai. Ám ezt az érvet könnyen meg döntheti a fellebbezés. gondoljunk csak arra, mi van akkor, ha kifogy a tinta miközben épp töltjük a cédulát?

Bárhogy is alakul az MDF sorsa. Az biztos, hogy a két rendszerváltó párt számára hajszálon lóg a parlamenti bejutás.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

gizimama
2010. március 22. 17:37
kedves alajos, mondj egy olyan pártot, amely nem köpi szembe...
alajos
2010. március 22. 16:01
Ez az egész egy kupleráj. Semmi keresni valójuk a politikában. Főleg úgy, hogy Bokros haza se jönne, szóval csak szembeköpik a választókat.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását