2024. május 3. - Tímea, Irma

A KDNP tudomásul veszi a döntést

A KDNP tudomásul veszi az Alkotmánybíróság kötelező érvényű döntését a bejegyzett élettársi kapcsolatokról, de továbbra is meg szeretnék erősíteni a házasság és a család alkotmányos védelmét.
2010. március 23. kedd 21:52 - HírExtra
Salamon László, a párt képviselője kedden este az MTI-nek elmondta: jogi szabályozással szeretnék ezt megvalósítani, a megoldás mikéntjét a párt szakemberei vizsgálják.

A képviselő arra reagálva közölte ezt, hogy az Alkotmánybíróság kedden elutasította a törvény alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló indítványokat, ezzel alkotmányosnak ítélte a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt.

Az Ab megerősítette: az azonos neműek számára a bejegyzett élettársi kapcsolat iránti igény - mivel ők házasságra nem léphetnek - az emberi méltósághoz való jogból levezethető.

A kizá­rólag azonos nemű személyek által létesíthető bejegyzett élettársi kapcsolat nem je­lent konkurenciát a különne­műek házasságának, ez a kapcsolat nem üresíti ki, nem értékeli le a házasság intézményét, ezért a testület nem adott helyt a módosított törvény ismételt megsemmisítésére vonatkozó beadványoknak - ismertette a testület döntését Sereg András, az Ab sajtófőnöke az MTI-vel.

Az Országgyűlés először 2007 decemberében fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009. január 1-jén lépett volna hatályba, de több beadvány tárgyalása után az Alkotmánybíróság 2008. december 15-én kihirdetett határozatában megsemmisítette az erre vonatkozó rendelkezést.

Az Ab akkori indoklása szerint az akkor elfogadott törvény homogén csoportként kezelte a különböző és azonos nemű emberek párkapcsolatait, és tartalmazott egy olyan szabályt, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot a lényeges tartalom tekintetében azonossá tette a házassággal.

Az újabb, módosított törvényjavaslat 2009 tavaszán került ismét a Ház elé, és a képviselők áprilisban végül 199 igen, 159 nem és 8 tartózkodás mellett szavazták meg a jogszabályt. A szavazásnál az MSZP 183 és az SZDSZ 16 képviselője szavazott igennel, míg a Fidesz, a KDNP és hat független képviselő a nem gombot nyomta meg.

A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolatot két, tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy létesíthet anyakönyvvezető előtt. A jogszabály elfogadása után a KDNP ismét levélben fordult az államfőhöz, azt kérve, fontolja meg a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény aláírását, és kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását