2024. május 14. - Bonifác
Az LMP a legkonkrétabb, az MDF a legbotrányosabb, a Jobbik a feltörekvő, az MSZP a vesztes, a Fidesz meg "csak" a legnagyobb párt ma Magyarországon.Vasali Zoltánnal, a Progresszív Intézet vezető elemzőjével beszélgettünk.
2010. március 28. vasárnap 16:59 - Nagy András
Hat párt állíthat országos listát. Melyik milyen esélyekkel indul harcba?

Abból a szempontból lesz egyedi ez a választás, hogy olyan még sose volt, hogy egy pártnak akkora előnye legyen, mint most a Fidesznek. A fő kérdés ebből adódóan az, hogy a Fidesz mekkora fölénnyel nyer. Szerintem a kétharmadra viszonylag kicsi az esélye. A Jobbik most már egyértelműen a második erő pozíciójára tör az MSZP-vel szemben. A kisebb pártok közül az LMP-t emelném ki. Bennük érzek még annyi erőt, hogy a következő hetekben tovább izmosodjanak. Társadalmi beágyazottságukat mutatja, hogy minden megyében és persze a fővárosban is képesek voltak területi listát állítani. Az LMP-nek van a legkonkrétabb programja a kis pártok közül. A kifejezetten mozgalmi karakterű Civil Mozgalom számára az egyszázalékos küszöb megugrása a cél, mert akkor állami támogatást kaphat a következő években.

Konkrétabb, mint a Bokros Lajos féle MDF-é?

A Bokrosé is konkrét, de a Lehet Más a Politika az az ökopárt, amelyik meg tudja mutatni azt az arcát, hogy inkább konkrét javaslatokat is tesz amellett, hogy kritizál. Az MDF ellenben képtelen úrrá lenni a belső feszültségein, és ez láthatóan idegesíti Bokros Lajost, aki inkább gazdaságpolitikai kérdésekről beszélgetne. Kérdés, hogy mit bír még el a Fórum belső pártstruktúrája, mert az látszik, hogy senkinek nincs akkora tekintélye párton belül, hogy a vitákat még a nyilvánosság előtt rövidre zárja.

Mi várható a kampány hátralévő részében?

Progresszív Intézet
Az Intézet munkatársai a progresszív politika elkötelezettjei: a globalizáció kihívásaira nyitott, a szükséges változásokkal és változtatásokkal járó konfliktusokat vállalni kész politikát valljuk magunkénak, függetlenül attól, hogy azt aktuálisan mely politikai erő tűzi zászlajára. A Progresszív Intézet politikai stratégiai és kommunikációs tanácsadással, illetve politikai elemzések készítésével foglalkozik.
progresszivintezet.hu
A választásokig hátralévő két-három hét kampányát ezért a Fidesz és a Jobbik konfrontációja dominálja majd, ám jól látható, hogy a „buliból” a szocialisták sem akarnak kimaradni. Újdonság lehet ezen kívül, hogy – mivel a pártok felállították listáikat – a kampány talán konkrétabb, izgalmasabb kérdésekről szól majd.

Van rá esély, hogy a Fidesz érdemi vitákba belemegy?

Könnyen elképzelhető, hogy igen, ha az ellenfelei belekényszerítik.

Hogyan?

Például olyan „spontán” feldobott témákkal, amelyekre muszáj reagálnia valamit a Fidesznek is.

Milyen társadalmi-politikai hatásai lehetnek a választásnak?

Az például biztos, hogy a Jobbik érkezésével megváltozik a Parlament hangulata. Keményebb, durvább lesz a politikai nyelvezet a Tisztelt Házban. Várható, az is, hogy a Fidesz – ahogy ezt megtette 1998 és 2002 között is – valamennyire a saját kaptafájára alakítja az Országgyűlést. Hogy milyen mértékű lesz az a renováció, az attól függ, mekkora felhatalmazást kap a választóktól. Társadalmi szempontból az lesz érdekes, hogy a Fidesz programja milyen ritmusban valósul majd meg és hogy miként fogja tudni kommunikálni, hogy a változás nem lesz se gyors, se fájdalommentes. Ettől függ az is, mekkora lesz a csalódás az új kormányban. Az elszámoltatást napirenden tartani fél évnél tovább nem lehet anélkül, hogy ne csapjon vissza a „feladóra”.

Melyik párt konyhájára hozhat a legtöbbet egy a Fideszből való tömeges kiábrándulás? Fennáll-e a veszély, hogy a Jobbik még inkább megerősödik?

Ez jó kérdés. Ezt ma még nehéz megsaccolni, de az biztos, hogy attól függ majd, hogy a Jobbikon kívüli ellenzéki pártok mennyire lesznek képesek rávilágítani a radikális párt javaslatainak irrealitására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását