2024. május 5. - Györgyi

Karikás ostor vs. déli harangszó

A déli harangszó jelére irdatlan ostorpattogtatás kezdődött szombaton Hajdúböszörmény főterén: összesen 213-an csergettek egyszerre rövid nyelű karikás ostorukkal. Az akció az egyik leglátványosabb kísérőrendezvénye volt a vasárnapig tartó XV. Hajdúböszörményi Gazdanapok háromnapos programsorozatának.
2010. március 28. vasárnap 08:50 - HírExtra
Az összehangolt csergetést Garai Lajos hortobágyi csikós vezényelte, a legidősebb csergető a 76 éves helybeli Balla András volt, a legfiatalabb pedig a Balmazújvárosból érkezett, 3 éves Sándor Lilike. E különös alkalommal, a csergetéssel ünnepelte 70. születésnapját Kordás János balmazújvárosi csikós - tudta meg az MTI a helyszínen.
A csergetés hagyománya a XIV. századik nyúlik vissza, akkortól Magyarország évszázadokon át Európa hús-éléskamrája volt - mondta Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

A húst "lábon vitték" Európába, vagyis kihajtották a jószágokat, többnyire a szürke marhákat a külhoni országokba - tette hozzá. Közlése szerint az ostorok terelőeszközök voltak, ugyanis az állatokat a tereléskor soha nem ütötték, hanem a bal vagy a jobb fülük melletti csergetéssel irányították.

A karikás legfeljebb két arasz hosszú, rövid nyelű ostor volt, amelynek a nyeléhez fém- vagy bőrkarikával rögzítették a hosszú, fonott bőrt, innen a karikás név. A nyelet mindig személyre szabták és a pásztorélet világát feltáró faragásokkal díszítették - magyarázta Gencsi Zoltán.
A karikás élesen pattogó hangja kellő terelőnek bizonyult, s nem kellett bot ahhoz, hogy megfelelő irányban vonuljon a gulya - mondta a szakember.

A hajdúböszörményi gazdanapokon ott volt a híres hortobágyi hatos fogat is, amelyet "négy ellős ostorral" hajtanak. Gencsi Zoltán az MTI érdeklődésére elmondta: a karikással szemben ennek az ostornak 3 méter hosszú a nyele, hosszú a szíja, s négy jószágot ér el egyszerre a fogat hajtásakor.

Igaz, csergetni nem lehet vele! - fedte fel az ostorok titkát Gencsi Zoltán.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását