2024. május 20. - Bernát, Felícia
Pettkó András az MDF-ből kizárt országgyűlés képviselőnek karakán véleménye van a párt jelenlegi helyzetéről. A képviselő a HírExtrának adott interjúban elmondta, az önkormányzati választáson újra ringbe száll, de még nem tudja milyen színekben.
2010. március 31. szerda 11:59 - Pénzes Dávid
Mit gondol az MDF botrányairól? Ön szerint hogyan süllyedhetett idáig a párt?

Ha az MDF (ahogy régebben hirdette is magáról) normális pártként viselkedett volna, akkor mind a 176 választókerületben állított volna jelöltet. A 2006-os választáson induló jelöltek, mind indulhatnának. Jelenleg 77 egyéni 12 SZDSZ-szel közös jelöltet állítottak. Meg lehet nézni, hogy ezek közül hány van, aki négy évvel ezelőtt is indult.

Alig néhány…

Így van. Az MDF ennek a kampánynak olyan tapasztalatlan és a kampányt nem ismerő emberekkel vágott neki, akiktől várható volt, hogy nem fogják összeszedni a megfelelő számú ajánlószelvényt.

A listaállítási botrány is ebből adódik?

Ha mind a 176 helyen sikerült volna összeszedni, akkor nem lenne ilyen vita, vagy probléma a listákról sem.

Mi lehet ennek az oka? Valaki a pártvezetésben rontott el valamit vagy a párt támogatottsága szűnt meg?

Pettkó András
1967. május 8-án született Budapesten. Nős, felesége középiskolai tanár. Két gyermeke közül, leánya a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója; fia Újpesten középiskolai tanuló. 1984-ben dísznövénykertész szakmunkás vizsgát tett, 1987-ben érettségizett a budapesti Magyar Gyula Mezőgazdasági Szakmunkásképző és Szakközépiskolában. 1990-1991-ben az Ifjúsági Demokrata Fórum szervezője. 1991-ben pályázaton nyerte el a Vám- és Pénzügyőrség létesítményeinek főkertészi állását. 1989-ben az Ifjúsági Demokrata Fórum alapítója, s tíz évig a választmány elnöke. 1988-ban belépett a Magyar Demokrata Fórumba. 2000 óta az MDF Budapesti Választmányának tagja, 2004-től az országos választmány alelnöke. Emellett 1991-2001-ig a Kaszások ifjúsági sportklub elnöke. 1991 óta az Ifjúsági Caritas aktivistája. 1998-2002 között az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament közgyűlésének elnöke; tisztségéről parlamenti képviselővé választása miatt mondott le. 2000. október 23-án Hűség a Hazáért Érdemkereszttel tüntették ki. 1990-ben listás, 1994-ben egyéni önkormányzati jelölt; 2002-től Újpesten helyi képviselő és a gazdasági bizottság tagja. 1998-ban országgyűlési képviselőjelölt. 2002. áprilisban a Fidesz-MDF közös országos listáról bejutott a törvényhozásba. 2004. november 15-től parlamenti jegyző, 22-től frakcióvezető-helyettes. A 2006. évi országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot. 2006. május 16-tól 2009. március 20-ig az Országgyűlés jegyzőjeként tevékenykedett. 2009. március 20-tól független képviselőként folytatja munkáját.
Az MDF több hibát is elkövetett. Az utolsóelőtti hiba az volt, mikor az SZDSZ-szel együttműködési megállapodást kötöttek. Ennek az lett a következménye, hogy jó néhány olyan körzetet is át kellett adni a liberális pártnak, ahol eddig megbízható, az elmúlt húsz évben kitűnően politizáló MDF-es politikus dolgozott. Ezzel az MDF helyi szervezeteit a pártvezetés szétverte.

De ha már úgy döntöttek, hogy az MDF együtt indul az SZDSZ-szel, akkor tisztességesebb lett volna, ha a nyár folyamán a két párt egyesül egy nemzeti liberális pártban. Ha így tettek volna, nem lennének most ekkora gondjaik. Mert akkor a választók és a párttagság felé is egyértelmű lenne a helyzet. Még annak idején Antall József is azt mondta, hogy az MDF háromosztatú párt: kereszténydemokrata, népnemzeti, és nemzeti liberális. Egy világos döntéssel meg lehetett volna magyarázni, hogy a pártból az első kettő „levágásra került.”

És mi volt az utolsó hibájuk?

A listák helyeinek kiosztásánál teljesen értelmetlenül összevesztek. Értelmetlenül, mert aki ismeri a magyar választási rendszert tudja, hogy mindegy ki vezeti az országos listát, azaz, lényegtelen, Bokros Lajos rajta van-e az országos listán vagy nincs. Ha a budapesti listát vezeti és eléri az öt százalékot a párt, akkor ő biztosan bent van a Parlamentben.

Bokros Lajos azt mondta áldozatot vállalt ezzel. Ez nem így van: semmilyen áldozatot nem vállalt, mert ha egy pártnak nincsen meg a fővárosban az öt százalék, az amúgy sem fog bejutni az Országgyűlésbe.

Az utolsó hibakörbe tartozik az is, hogy olyan embereket, akik húsz évig kitartottak az MDF mellett az országos listán nem tettek olyan helyre, ami őket megilletné.

Kire gondol?

Eötvös Mihályra vagy épp Juhász Zoltánra.

Csapody Miklós?

Róla sem szabad megfeledkezni, de az előbb említett két személy nem volt még országgyűlési képviselő, míg Csapody igen, s nagyon kellett volna a „vérfrissítés”.

Elképzelhető hogy a jövőben újra feláll az MDF? Vagy ha kikerül a parlamentből, akkor vége?


Ketté kell választani a kérdést. Ha bejutnak az MDF listás jelöltjei, akkor ez már nem is MDF, hanem Bokros Lajos pártja lesz. Akár meg is lehet változtatni a párt nevét. Ez már a kampányban is felmerült.

Ha nem éri el a Parlamenti küszöböt, más a helyzet. Bokros Lajos minket törvénytelenül felszólított, hogy hagyjuk el a pártot, miközben ő nem tagja a pártnak. 24 órával Boross Péter és Dávid Ibolya megállapodása után - azt figyelmen kívül hagyva - Hock Zoltánt, Katona Kálmánt és jómagamat alapszabály-ellenesen kizártak a pártból.

Azt gondolom, hogy ha nem jut be a párt, akkor Bokros Lajosnak és csapatának távoznia kell. Ekkor az utóbbi több száz kilépő visszatérhet a pártba, ezáltal az MDF elindulhat egy jobbközép párt tervezésének irányába.

Ön is visszatérne?

MDF tagnak lenni nem párttagkönyv kérdése. Ha az MDF újra vállalható lesz számomra, akkor be fogok lépni. Az biztos, hogy Magyarországon szükség van egy mérsékelt, jobbközép pártra.

Ha egy pártban változásokat szeretnének, akkor azt meg kell beszélni a párt tagságával és különböző testületeivel, nem pedig pusztán szavazógépnek használni őket. Sajnos az utóbbi években úgy működött a párt, hogy miután megszületett egy döntés, a párttagok támogatását mindenféle módszerrel próbálták megszerezni.

Ha nem változik semmi az MDF-ben, akkor saját politikai karrierjét hogyan látja, mik a tervei?

Az országgyűlési választásokon nem indulok, de az önkormányzatin szeretnék. Még nem döntöttem el, milyen színekben, ha támogatnak, akkor az Újpestért Egyesület jelöltjeként. De más jobboldali párt is szóba jöhet.

Ön szavazna erre az MDF-re?


Evvel kapcsolatban három dolgot találok fontosnak. Először is minél többen menjenek el választani. Másodszor: először kell választani, aztán szavazni. Harmadszor: biztosan el fogok menni választani, de a mai napon még nem döntöttem el, hogy kire szavazok.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. március 31. 16:30
Az mdf-nek vége!!!

Hála az Istennek.

Akkor ásták el magukat végleg, amikor az szdsz-szel szövetkeztek.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását