2024. május 18. - Erik, Alexandra

A törvény mindenkit kötelez

A törvény aprólékosan szabályozza a jegyzők lehetőségeit a szavazás gyorsítására, ezeket a korlátokat senki nem lépheti át, bármennyire is egyszerű döntésnek tűnik - mondta Virág Rudolf, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.
2010. április 12. hétfő 18:15 - HírExtra
Hangsúlyozta, hogy nem az OVI szervezi meg a 11 ezer szavazókörben a munkát, hanem a helyi jegyzők jelölik ki a szavazatszámláló bizottságokat az igazolással szavazóknak, és a helyi jegyzők jogosultak biztosítani a szavazás feltételeit.

A jegyzőknek azonban rendkívül korlátozott mozgásterük van, hogy gyorsítsák a szavazást, mivel a törvény aprólékosan szabályozza a lehetőségeiket. Ezeket a korlátokat pedig nem léphetik át sem a jegyzők, sem a szavazatszámláló bizottságok, bármennyire is csak egyszerű döntésnek tűnik - mutatott rá.

Mint mondta, a második forduló előtt ismételten felhívják az érintett helyi választási irodák vezetőinek (a jegyzőknek) a figyelmét, hogy a most szerzett tapasztalatokkal (például a helyben lakó és az igazolással szavazók szétválasztásával) gyorsítsák az eljárást.

Fontosnak nevezte, hogy az igazolást kérők még a voksolás napja előtt felvetessék magukat a névjegyzékbe, mert akkor nem a szavazás napján kellene ezt intézni, ami szintén gyorsítaná a voksolást.

Arra a felvetésre, hogy választási szakértők szerint lehetőség lett volna arra: a jegyzők további embereket hívjanak be a szavazatszámláló bizottságokba (szszb) , közölte, e testületek összeállításának megvan a törvény által meghatározott rendje. Három tagot a képviselő-testület választ, négyet pedig a pártok, illetve jelöltek delegálhatnak, és ha a törvényben rögzített 7 alá csökken az szszb létszáma, póttagot hívhatnak be.

Az szszb tagjai nem szabványos közigazgatási munkát végeznek, ahol tetszés szerint bővíthető a résztvevők létszáma - jelentette ki. Emlékeztetett arra, hogy a tagoknak például esküt kell tenniük.
Mint mondta, adatvédelmi kérdéseket vet fel, ha igazgatásszervezési okból a szavazatszámláló bizottság tagjain kívül mások is szenzitív adatokat kezelnek.

"Sok ötlet van, mindenkinek a fantáziáját megmozgatta, milyen szervezési intézkedések lehetségesek" - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a második fordulóban is a vasárnapihoz hasonló helyzetre kell-e számítani, azt mondta: jó néhány olyan szavazókörben, ahol az első fordulóban sorban állás volt, eldőlt az egyéni mandátum sorsa, így ott nem lesz második forduló.

A második fordulóban egyébként sem szavazhatnak azok az igazolással rendelkezők, akiknek a választókerületében (ahol szavaztak vagy szavazhattak volna) érvényes és eredményes volt a voksolás. Mindenesetre, mint mondta, most is vannak olyan választókerületek, ahová ezres nagyságrendben jelentkeztek igazolással szavazók a második fordulóra.

Arra a kérdésre, hogy az OVI tesz-e valamit a jogszabály-változtatás érdekében, azt mondta: a választásokért felelős miniszter lesz az, akinek "lehetősége lesz előkészíteni egy felülvizsgálatot".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását