2024. május 13. - Szervác, Imola

Működik a választási információs vonal

A hétvégén, tehát a kampánycsend idején is elérhető az Országos Választási Iroda (OVI) Választási Információs Szolgálata (VISZ). Az Országos Választási Központban működő tájékoztató szolgálattól a választással kapcsolatban bárki kérhet felvilágosítást.
2010. április 10. szombat 09:59 - HírExtra
Vannay-Skody Tamás, az OVI keretein belül működő VISZ vezetője az MTI-nek elmondta, január vége óta több mint 800 elektronikus levelet kaptak, és az utóbbi időben naponta több száz telefonhívást fogadnak. Mint mondta, elsősorban az igazolással szavazás lehetőségeiről, a mozgóurnás szavazásról, valamint a választójogosultsággal kapcsolatban kapnak megkereséseket.

Utóbbival kapcsolatban jelezte: leginkább azok érdeklődtek, akik nem kapták meg az értesítőt, és így nem tudták eldönteni, az iratot kilopták a levélszekrényükből, vagy azt valamilyen más ok miatt nem kapták meg, például azért, mert nem szerepelnek a választói névjegyzékben.

A lakóhelytől távol, igazolással szavazás lehetősége a péntek délutáni határidővel lezárult, így várhatóan a mozgóurnás szavazással kapcsolatban kérnek majd tájékoztatást a polgárok.
Vannay-Skody Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a VISZ csak felvilágosítást adhat, de senki helyett nem készíthet beadványt, a hozzá benyújtott kifogásokat nem bírálhatja el, és vizsgálatot sem indíthat. Jelezte: kifogásokkal, jogorvoslati ügyekkel a helyi, a területi, vagy az Országos Választási Bizottsághoz lehet fordulni.

Az Önkormányzati Minisztérium Roosevelt téri épületében működő központi VISZ január 25-étől fogadja a polgárok hívásait hétköznap általában 8.30 és 16 óra között. A voksolás előtti szombaton a VISZ reggel 9 és 16, míg a választás napján, vasárnap reggel 6 és 22 óra között érhető el telefonon a 06-1-441-16-16-os vagy a 06-40-200-717-es számon.

Választási információs szolgálatot egyébként nem csak az OVI üzemeltet, hanem valamennyi (176) egyéni választókerületi iroda mellett is működik.

A választási eljárási törvény a választási irodák kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az országgyűlési képviselők választására vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az igazolással szavazásról és a külföldön történő szavazásról.
Emellett tájékoztatást adnak a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását