2024. május 10. - Ármin, Pálma

A Jobbik számít a Fidesz szavazóira

Sikerként értékelte az országgyűlési választás első fordulóját a Jobbik, de a a második fordulóban minden párt, köztük a Fidesz szavazóira is számít - nyilatkozta az MTI-nek Novák Előd kedden.
2010. április 13. kedd 13:28 - HírExtra
A Jobbik alelnöke - a párt elnökségi ülésén született megállapításokat ismertetve - az MTI-nek elmondta: ilyen jó választási eredményt radikális párt a rendszerváltozás óta még nem ért el és az általuk egyébként is sikeresnek tartott európai parlamenti választáshoz képest megduplázták a szavazatok számát.

Külön kiemelte, hogy a 19 megye összesített eredményei alapján megelőzték az MSZP-t, vagyis véleményük szerint vidéken második erő lett a Jobbik. A főváros kapcsán úgy értékelték, hogy Budapesten az országos mondandójuk kevés volt; az őszi önkormányzati választásokon ezért külön rá fognak világítani "a Demszky sújtotta főváros speciális problémáira".

Az MTI azzal kapcsolatos kérdésére, hogy korábban a párt vezetői többször is kijelentették, győzelemre készülnek, azt felelte: minden párt így vág neki a választásoknak. Hozzátette, hogy reálisnak tartották ezt a célt és úgy látják, hogy ez azért nem sikerült, mert az utolsó hetekben folytatott "népfrontos jellegű nagykoalíciós jellegű ellenkampány (...) megtette a hatását" és ez ellen nem tudtak védekezni.

Novák Előd megerősítette, hogy egyik választókerületben sem lépnek vissza egyik párt javára sem.

A következő két hétről azt mondta, hogy erőforrásaikat mozgósítva kampányolnak az állva maradt jelöltjeik mellett. Közölte, hogy a Jobbik Borsod, Heves és Szabolcs megyékben kijelölt kilenc választókerületet, ahol "fokozottabb mozgósítást" rendeltek el.

Az alelnök arról, hogy egyéniben eddig egyetlen mandátumot sem szereztek, azt mondta, hogy első fordulós győzelemmel nem nagyon számoltak, de "ez még nem lefutott meccs".

Kijelentette: a második fordulóban, ahol a Fidesz és a Jobbik jelöltjei között dől el a választás, számítanak más pártok szavazóira. Novák Előd a Fidesz szimpatizánsainak voksaira is számít, mert - mint mondta - szerinte az ő jelentős részük is túlzásnak tartana egy kétharmados győzelmet.

Úgy értékeli, hogy éppen ezért a Jobbik lehetne a radikális változás garanciája abban az esetben, ha a Fidesz rákényszerülne az egyeztetésekre a kétharmados többséget igénylő döntéseknél.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását