2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Alkotmányellenes volt a Magosz-tüntetés betiltása

Alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság (Ab) a Fővárosi Közgyűlés egy 2006. októberi rendeletét, amellyel gyakorlatilag megtiltotta a Magosz Kossuth térre hirdetett nagygyűlését - közölte a Fidesszel szövetséges gazdaszervezet szövetségi igazgatója vasárnap a főpolgármesteri hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján.
2010. április 18. vasárnap 12:35 - HírExtra
Budai Gyula a részletekről szólva kifejtette: 2006. október 26-ára a Magosz mintegy ötezer ember és hatszáz mezőgazdasági jármű részvételével nagygyűlést hirdetett a budapesti Kossuth térre, mert az agrártárca szerintük nem tartotta be a magyar gazdáknak tett ígéreteit. A rendezvényt bejelentették a rendőrségnél is.

A Fővárosi Közgyűlés azonban - folytatta - a demonstráció előtt hozott egy rendeletet, amellyel gyakorlatilag megtiltotta a nagygyűlést. E rendelet ugyanis arról szólt, hogy a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvényeken színpad, hangosítás és parkolás céljából elhelyezett járművekre közterület-foglalási engedélyt kell kérni, amelyet az illetékes szakbizottság ad ki. "Vagyis a Fővárosi Közgyűlés MSZP-SZDSZ-es többségű grémiuma egy olyan döntést hozott, amellyel a magyar gazdák békés tüntetését megakadályozta" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy a rendelet ellen akkor az Ab-hez fordult.

Az Alkotmánybíróság pedig - négy év után - pénteken kimondta: alkotmányellenes a közgyűlési rendelet - ismertette Budai Gyula. Tájékoztatása szerint az Ab határozatában az áll, hogy a Fővárosi Közgyűlés említett rendelete ellentétes az alkotmány azon meghatározásával, hogy a Magyar Köztársaságban az alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, ezt pedig más nem korlátozhatja. A gyülekezési jog esetében ez a jogszabály a gyülekezési törvény. Az alkotmány azt is kimondja, hogy a helyi képviselő-testület feladatkörében rendeletet alkothat, ez azonban nem lehet ellentétes magasabb rendű jogszabállyal.

A Fővárosi Közgyűlés rendelete tehát ellenkezik az alkotmánnyal és a gyülekezési törvénnyel is - foglalta össze a Magosz szövetségi igazgatója, hangsúlyozva, hogy a gyülekezési jogra vonatkozó rendelkezéseket csak az Országgyűlés módosíthatja.

Budai Gyula arra kérte Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármestert, hogy azonnal módosítsák ezt a rendeletet. Megjegyezte azt is: úgy látja, teljesen egyértelmű, hogy az elmúlt húsz évben Demszky Gábor és az általa irányított MSZP-SZDSZ-es közgyűlés alkalmatlan volt arra, hogy a fővárost vezesse.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alajos
2010. április 18. 16:58
Köszönjük Demszky és MSZP frakció! Újabb törvénysértést követtetek el. Szerencse, hogy év végére már Pesten is bukni fogtok!
OldMan
2010. április 18. 14:57
..."Isten malmai lassan, de biztosan őrölnek"...
Úgy tűnik, az AB "malmai" még lassabban, ám bizonytalanul...
bár még 4 (négy) év sem telt el, és az elvieken kívül már semmi jelentősége...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását