2024. május 16. - Mózes, Botond

GKI: optimista gazdasági kilátások

Íme, a GKI legfrissebb felmérése a magyar gazdaság várható alakulásáról. A jelentésből kiderül: az üzleti szereplők, valamint a fogyasztók derűlátását már csak a Gazdaságkutató Zrt. optimizmusa haladja meg.
2010. április 21. szerda 07:43 - Nagy András
Manapság a hazai cégek közel fele már úgy vélekedik, hogy a magyar gazdaság kilátásai inkább javulnak, mint romlanak. Mi mást is tehetnének, minthogy reménykednek a kilábalásban? – kérdezhetnénk a GKI Gazdaságkutató Zrt. az Európai Unió által is támogatott legújabb felmérést olvasva.

Ezzel együtt az üzleti, illetve fogyasztói bizalom közelmúltbeli változásait vizsgáló GKI egyértelműen javuló kilátásokat tár az olvasó elé. „A fogyasztók véleménye is jelentősen javult a magyar gazdaság helyzetéről” – állapítja meg a jelentés, amely a javulást egy tavaly ilyenkor óta tartó kedvező tendencia folytatásaként értékeli.

A fogyasztói bizalmi index például nemcsak a válság előtti utolsó „békehónap”, 2008 szeptemberének szintjét haladta meg, de 2006 májusa óta nem volt ilyen magas, és az üzleti várakozások sem sokkal maradnak el a válság előtti szinttől – állítja a GKI. A fogyasztói bizalom (érthető okokból) ugyan messze van a korábbi választási évekétől, de bíztatónak mondható, hogy közel négy éve nem volt ilyen magas.

Állványos állások a láthatáron?

Mi a ZEW-index?
A ZEW a Mannheimer-i központú Európai Gazdasági Kutatócentrum helyzetindexe. Hónapról hónapra körülbelül négyszáz elemző és befektető a gazdasági helyzetet és tőkepiac-fejlesztést érintő középtávú elvárásait összegezve készül.
Érezhetően javult a jelentéstevő szerint a lakosság saját pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozása is, a közeljövőre vonatkozó megtakarítási meglátása viszont nem változott. Felemásan alakult a munkaadók foglalkoztatási szándéka is az elmúlt időszakban. Az iparban például csak kissé, a kereskedelemben viszont erőteljesen romlott, ugyanakkor a szolgáltató-szektorban, és talán sokunk meglepetésre az építőiparban valamelyest javult, Általánosságban elmondható továbbá, hogy csökkent az emberek munkanélküliségtől való félelme.

Nem szól viszont a jelentés a hazai piaci szereplők legégetőbb gondjáról, vagyis a hitelhez jutás nehézségéről. Szerencse, hogy a KPMG nemzetközi üzleti tanácsadó is épp most dobta fel friss kutatási eredményeit a világhálóra, melyből az derül ki, hogy a vállalatok döntő többsége a közeljövőben is csak a jelenlegi, szigorúbb feltételekkel kínált banki hitelkonstrukciókra számít, míg a bankok közel fele csak 2011-től készül a szigor enyhítésére.

Kontinentális optimizmus


Mindenesetre, ha valóban javult a magyar gazdaság kilátásainak hazai megítélése, az alighanem része egy összeurópai bizakodásnak, ugyanis az egész eurózóna gazdasági hangulata emelkedőben van áprilisban: a tegnap közzétett legfrissebb ZEW-index 39,3 pontra emelkedtett a márciusi 37,9-ről.

Ebből a német adat 44,5-ről 45,1-re változott, márpedig a magyar gazdaság többé-kevésbé együtt sír vagy nevet a német konjunktúrával. (A németek élénkülő önbizalmának halványan ellentmond, hogy a magyar termelők valamivel gyengébbnek érezték az exportrendeléseket a megkérdezéskor.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását