2024. május 3. - Tímea, Irma

Miként zajlik az OGY alakuló ülése?

Az új Országgyűlés alakuló ülését a köztársasági elnök hívja össze, kereteiről a parlamenti pártok egyeznek meg és a korelnök vezeti - mondta Katona Béla, a parlament leköszönő elnöke az MTI megkeresésére szerdán.
2010. április 21. szerda 17:50 - HírExtra
A Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója, Balsai István szerdai sajtótájékoztatóján arra az újságírói felvetésre, miszerint "a Fidesz jogászai gőzerővel keresik a kiskaput" arra, hogy a parlament alakuló ülésén a jobbikos képviselők ne tudjanak gárdaruhában megjelenni azt mondta: a parlament rendjének fenntartása a hivatalban lévő házelnök dolga, a parlament alakuló ülését és az azt megelőző tárgyalásokat Katona Béla jelenlegi házelnök intézi, hozzá kell fordulni az ügyben.

Katona Béla emlékeztetett: az államfő hívja össze az alakuló ülést, a parlamenti pártok pedig, a hagyományok szerint, az alakuló ülést előkészítő politikai egyeztetésükön alakítják ki az ülés napirendjét, és egyeznek meg a személyi kérdésekről, keretekről is. Ha a megbeszélésen részt vevő pártok úgy döntenek, akkor foglalkozhatnak az egyenruha kérdésével is - mondta a szocialista politikus.

Hozzátette: ő, mint leköszönő elnök, nem is vesz részt az ülésen, azt a korelnök vezeti amíg meg nem választják az új házelnököt.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje, Vona Gábor pártja április 8-iki, budapesti kampányzáró rendezvényén megerősítette korábbi ígéretét, amely szerint az új Országgyűlés alakuló ülésén a jogerősen betiltott Magyar Gárda mellényében jelenik meg.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tavaly novemberben úgy egészítette ki a szabálysértési kormányrendeletet, hogy a feloszlatott társadalmi szervezet működésében való részvétel, annak bármely formája, a feloszlatott társadalmi

szervezet egyenruhájának, formaruhájának nyilvános rendezvényen történő viselése is szankcionálható lett. "Ugyanilyen megítélés alá esik az a magatartás is, ha valaki olyan egyenruhát, formaruhát visel, amelyről annak jellegzetes tulajdonságai alapján a bíróság által feloszlatott társadalmi szervezet egyenruhája, formaruhája ismerhető fel" - olvasható a tárcának a rendeletmódosításról tájékoztató akkori közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását