2024. május 10. - Ármin, Pálma

Miért nem volt kedvünk szavazni?

A második forduló eddigi legérdekesebb eredménye, hogy jóval kevesebben mentek el szavazni, mint két hete, vagy az előző választások második körében. Lehet, hogy valamelyik párt nagyon elszúrta a két forduló közti kampányát?
2010. április 25. vasárnap 19:01 - Nagy András
Akárhogy is alakul 2010 országgyűlési választás második fordulója, egyet már most leszögezhetünk: a részvételi arány meg sem közelíti a két héttel ezelőtt tartott első fordulóét. Önmagában ez még nem feltétlenül rendkívüli dolog, hiszen a második kört mindig alacsonyabb érdeklődés övezi, mint az elsőt.

Ha azonban összevetjük az idei második forduló részvételi adatait a korábbi választások hasonló számaival, jelentős különbségekre bukkanunk. Ez pedig már kezd érdekes lenni. Az 1998-as parlamenti választás második fordulójában 39,11 százalék, a 2002-es választáson 53,59 százalék szavazott 15 óráig.  A négy évvel ezelőtti parlamenti választás második fordulójában a választásra jogosultak 45,03 százaléka voksolt 15 óráig. Ezzel szemben 2010-ben délután háromig mindössze alig több mint 33 és fél százaléknyian gondolták úgy, hogy ott a helyük az urnák előtt, 17:30 kor pedig nem értük el a 42 százalékot.

Miért?

Részvétel fél hatkor
A választásra jogosultak 41,89 százaléka, 1.039.921 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások második fordulójában 17.30 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.
Vajon mire utalhat a választók relatív passzivitása? – kérdeztük Gyulai Attilát, a Political Capital ügyvezető igazgatóját, aki – mint később kiderült – érthető okokból meglehetősen óvatosan nyilatkozott arról, milyen hatással lehet a második kör eredményére az alacsony részvétel.

Gyulai Attila elsősorben arra hívja fel az olvasók figyelmét, hogy azt lehetett látni már a két forduló közti kampányból is, hogy a Fidesz első fordulós győzelme egyértelműen tét nélkülivé tette a választók számára a második etapot. Történt már olyan, hogy gyakorlatilag az első forduló után biztossá vált a leendő kormánypárt neve (ilyen volt például a 2006-os választás) ám akkor sem volt ennyire „eldőlt-hangulat”.

Hogy most a szocialista szavazók maradtak otthon, azért mert úgy gondolják, hogy már úgy sem tudnak fordítani, vagy a fideszesek azért, mert úgy érzik, már nincs szükség rájuk a második fordulóban, ezt most még nem nagyon lehet megmondani. Az elemző arra sem vállalkozott, hogy a második fordulóban is érdekelt pártok kampányából, illetve mozgósító erejéből következtessen a szavazótáborok aktivitására. „Aki ezekből az adatokból ilyesmire következtet, az kókler” – mondta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását