2024. június 1. - Tünde

XVI: Benedek: a papoknak óvniuk kell a gyerekeket

XVI. Benedek pápa arra kérte vasárnap a katolikus egyház papjait, hogy óvják meg a gondjaikra bízott gyerekeket a gonosztól, és törekedjenek arra, hogy elnyerjék nyájuk teljes bizalmát.
2010. április 25. vasárnap 22:17 - HírExtra
Az egyházfő elismerte, hogy pápaságát is beárnyékolják azok a vádak, amelyek szerint sem ő, sem más egyházi vezetők nem védték meg megfelelően a kiskorúakat a pedofil papoktól. A pápa dolgozószobája ablakából beszélt a Szent Péter téren összegyűlt emberekhez, de kéréseit a papsághoz intézte. Benedek azonban nem beszélt arról, hogy felelősséget vállalna az egyháznak a botrányokkal kapcsolatos állítólagos magatartásáért.

A pedofília elleni küzdelemről szólva kiemelt egy olasz szervezetet, amely ezt a vasárnapot a zaklatást elszenvedő gyerekek nemzeti napjává tette meg. A Meter Szövetség (Associazione Meter) az olasz egyházon belül küzd a megrontás ellen. A pápa ugyan üdvözölte a szervezet munkáját, amelynek keretében megvédi a gyerekeket "az erőszaktól, a kizsákmányolástól és a közömbösségtől", de egyszer sem ejtette ki a "pedofília" szót, és nem úgy említette az erőszakot, mint amelyet a gyermekkorú áldozatok papoktól - akár püspököktől is - szenvedtek el legalább néhány esetben. Ehelyett a pápa arról beszélt, hogy a jó papok, apácák, szülők, tanárok mit tesznek a gyerekekért az egyházi intézményekben, iskolákban.

A pápa egy héttel ezelőtt látogatást tett Máltán, ahol találkozott olyan felnőttekkel, akiket gyerekkorukban szexuálisan zaklattak papok. A Vatikán akkori közleménye szerint a pápát "mélyen megindította a történetük, és szégyenkezéséről és bánatáról biztosította őket" a fájdalom miatt, amit elszenvedtek, és együtt imádkozott velük. Azóta úgy tűnik, hogy XVI. Benedek intenzívebben reagál az egyházat egyre inkább megrázó, annak évtizedek óta legsúlyosabb válságát okozó pedofil botrányokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását