2024. április 27. - Zita

Rabláncon a pápa?

A papi pedofília eseteinek eltussolása miatt két militáns brit ateista író, Richard Dawkins és Christopher Hitchens azt tervezi, hogy legközelebbi nagy-britanniai látogatásakor "az emberiesség elleni bűncselekmény" vádjával megpróbálja bíróság elé állíttatni XVI. Benedek pápát.
2010. április 12. hétfő 21:30 - HírExtra
A pápa a múlt hét végén a papi pedofíliával kapcsolatos botrányba keveredett, amikor napvilágra került, hogy 1985-ben, a Hittani Kongregáció prefektusaként megpróbálta elodázni egy gyermekeket molesztáló pap eltávolítását az egyházból. A pápa a tervek szerint szeptember 16. és 19. között látogat Nagy-Britanniába. A két ateista értelmiségi brit törvényszék vagy a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarja citálni a pápát.

Dawkins és Hitchens emberi jogi szakértőket fogadott fel, hogy vizsgálják meg a jogi precedenseket és a lehetőségeket. Mint emlékezetes, Nagy-Britanniában, egy spanyol elfogatóparancs alapján, őrizetbe vették a néhai Augusto Pinochet tábornokot, amikor a volt diktátor 1998-ban orvosi kezelésre utazott a szigetországba. Tavaly decemberben Cipi Livni volt izraeli külügyminiszter visszalépett egy londoni utazástól, mert palesztinbarát szervezetek kezdeményezésére elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A pápa "nem áll a törvények felett" - jelentette ki a brit sajtónak Christopher Hitchens. "A gyermekek elleni nemi erőszak intézményesített eltitkolása bűncselekménynek minősül minden jogrendben" - mondta.

Dapo Akande, az oxfordi egyetem nemzetközi jogi szakértője szerint a felelősségre vonási kísérlet kudarcra van ítélve, mert a pápa államfői minőségében mentességet élvez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását