2024. május 5. - Györgyi

Polanski: igazságtalan az ellenem folyó eljárás

Hónapokig tartó hallgatását megtörve a svájci házi őrizetben lévő Roman Polanski kijelentette, hogy az ellene folyó eljárást igazságtalannak tekinti, és szerinte az amerikai hatóságok főként azért követelik kiadatását, hogy "feltálalhassák a sajtónak".
2010. május 3. hétfő 11:12 - HírExtra
Az Oscar-díjas filmrendező francia barátja, Bernard-Henri Levy filozófus online magazinjában tette közzé véleményét vasárnap. Mint írta, nem tarja magát sem jobbnak, sem rosszabbnak másnál, és csak annyit kér, hogy vele is "olyan igazságosan bánjanak, mint bárki mással".
Egy Los Angeles-i bíróság a múlt hónapban ismételten elutasította a hét hónappal ezelőtt nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban letartóztatott művész ügyvédeinek kérését, hogy távollétében folytassák le ügyében a tárgyalást.

A 76 esztendős Polanski ellen 33 évvel ezelőtt a kaliforniai nagyvárosban indítottak eljárást, mert az ügyészség szerint elkábított egy 13 esztendős lányt, majd szexuális kapcsolatot létesített vele. A vádpontok között egyebek között nemi erőszak, gyermekmolesztálás és szodómia szerepelt. A rendező akkor vádalkut kötött az amerikai bírósággal, amelyben elismerte tettét, és 42 napot töltött rács mögött elmeállapota megfigyelése végett. Az ítélethirdetés előtt azonban Franciaországba szökött, mert úgy értesült, hogy a bíró - a megállapodással ellentétben - súlyos büntetést készül kiszabni rá.

""Nem hallgathatok többé... Ügyvédeim az elmúlt több mint 30 évben folyamatosan hangsúlyozták, hogy a bíró elárult, elfogult volt velem szemben, és valójában már letöltöttem a büntetésemet" - magyarázta a rendező, hozzáfűzve, hogy ezek alapján kiadatását "hazugságra alapozva" követelik.

Ügyvédei azt is többször kérvényezték - mindannyiszor sikertelenül -, hogy az egykori bírósági eljárás általuk felderített állítólagos hibák miatt ejtsék a liliomtiprási vádat, és zárják le az ügyet.
Polanski szerint az ügyben eljáró Steve Cooley, Los Angeles megye kerületi ügyésze, aki kiadatást követeli, valójában "választási kampányt folytat, és médiareklámra van szüksége". (Cooley Kalifornia főügyészi posztjára pályázik.)

A rendező arra is utalt, hogy nehéz anyagi helyzetbe került, lakását is jelzáloggal kellett megterhelnie, hogy ki tudja fizetni a 4,5 millió dolláros óvadékot, aminek fejében svájci alpesi házában házi őrizetben várhatja ügyének rendeződését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását