2024. május 4. - Mónika, Flórián

Múzeumok majálisa: kultúrális kavalkád

Több mint száz múzeum mutatkozik be idén a Múzeumok majálisa elnevezésű rendezvényen, amelyet a május 18-i múzeumi világnaphoz kapcsolódóan szombaton és vasárnap tartanak Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.
2010. május 13. csütörtök 18:37 - HírExtra
Minden évben más központi gondolat köré szövődik a Múzeumok majálisa, mely 1996-ban még csak egynapos volt - emlékeztetett Rezi Kató Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese a rendezvényt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: ezen a hétvégén a helytörténeti, kisebbségi gyűjtemények állnak az érdeklődés fókuszában, a másik kiemelt téma a fotó lesz. A díszteremben például Robert Capa képeiből láthatnak válogatást az érdeklődők.

A kétnapos esemény egyik újdonsága, hogy az észak-olaszországi Reggio Emilia város nyolc múzeumát összefogó Musei Civici di Reggio Emilia is jelen lesz a rendezvényen. A számos program között kézműves foglalkozások, koncertek, interaktív foglalkozások, játszóház, filmvetítések és rendhagyó tárlatvezetések is szerepelnek.

Lovas Judit program-koordinátor szintén újdonságként említette a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) szervezte programokat: a múzeum második emeleti dísztermében az érdeklődők a többi között kortárs költők művei által ihletett animációs versfilmeket tekinthetnek meg, melyeket a MOME hallgatói a Mese Tv-vel együttműködve készítettek. A kertben a 7-14 éves korosztály animációt, porcelánt készíthet, ruhát tervezhet, vagy ékszert gyárthat.

Lovas Judit felhívta a figyelmet az Aguaviva Formáció előadására: ezúttal Egyházi Géza, Balogh Anna, Bartsch Kata, Vári-Kovács Péter, Simon Kornél, Harangi Mária és Fisli Éva mutat be a múzeum történeti kiállításában egy "mozgó-fénykép-színházi" produkciót.

A Magyar Koronaőrök Egyesülete szombaton háromnegyed egykor vonul be a múzeum főkapuján, díszőrséget ad a koronázási palást előtt, majd a II. emeleti József nádor teremben egyebek mellett a testőrségről hallhat történeti érdekességeket a közönség.

Szombaton adják át az Év Múzeuma és az Év Vendégbarát Múzeuma díjakat is. Az Év Múzeuma pályázatra 7 intézmény, a Hadtörténeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a gyöngyösi Mátra Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeum, a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum és a bonyhádi Völgységi Múzeum adta be az anyagát - mondta Bereczki Ibolya, a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiuma vezetője.

Múzeumok a társadalmi harmóniáért - ez a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) ez évi jelmondata, melyet a múzeumi világnap, május 18. kapcsán tettek közzé - közölte Renner Zsuzsa, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága elnöke. Mint rámutatott, a társadalmi harmónia alapja a közös nevező megtalálása a másság, a különbözőség megmutatásával. A mottó arra is utal, hogy a múzeumoknak lehetőségük van az emberiség közös örökségének megőrzésére.

A Múzeumok majálisán fellép a többi között az Eichinger Quartet, a The Trousers, a Fricsay Richard Katonazenekar, Kovács Linda és a Korai Öröm. A gyerekek egyebek mellett a Görömbő Kompánia, a Batyu Színház, a Bábakalács és a Fabula Bábszínház előadásain szórakozhatnak.
Az idei fesztivál színfoltja lesz, hogy a Múzeumkert kerítését a VIII. kerületi iskolások díszítik fel a majális hangulatához illően.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását