2024. május 17. - Paszkál

MSZP: a Fidesz javaslata hartalomkoncentráció felé vezet

Az MSZP szerint rendkívüli hatalomkoncentrációt mutat a kormányátalakításról szóló javaslatcsomag és nincs benne garancia arra, hogy hatékonyabbá válna a rendszer a jelenleginél.
2010. május 17. hétfő 16:29 - HírExtra
Lamperth Mónika, az MSZP vezérszónoka az alkotmány módosításáról, a minisztériumok felsorolásáról, valamint a központi államigazgatási szervekről és a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló előterjesztések hétfői általános vitájában a parlamentben azt mondta: a szocialista frakció úgy döntött, hogy módosító javaslatokat nem nyújt be a szerkezet kialakítása kapcsán, de a kritikai észrevételeit ismerteti.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a minisztériumok felsorolásáról és struktúrájáról szóló előterjesztésből "bántóan hiányzik a hatékonyság". Példaként említette, hogy nem lehet ismerni az államtitkárok, illetve a többi állami vezető számát.

Véleménye szerint az újonnan létrehozandó, sok különböző ágazatot felölelő "csúcsminisztériumok" számára hatékonysági szempontból rendkívüli kihívás lesz, hogy hogyan tudják majd ellátni a funkcionális feladatokat.

Lamperth Mónika üdvözölte a Belügyminisztérium visszaállítását, azt viszont értelmetlennek tartja, hogy szétválasztják a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt. Ennél is nagyobb problémának nevezte, hogy a helyi önkormányzatokkal kapcsolatos feladatok a Belügyminisztériumhoz tartoznak, míg a közigazgatási hivatalok vezetését a közigazgatási és igazságügyi tárcához rendelik; véleménye szerint a két területet nem szabad szétszedni.

Kijelentette, hogy a törvénybe bekerült "egy rendkívül kínos elírás", amely szerint a Közigazgatási és Igazságügyi minisztériumhoz telepítik az önkormányzatok törvényességi felügyeletét. Lampert Mónika azt mondta, hogy a jelenlegi szabályozásban nincs törvényességi felügyelet és ha ezt bevezetik, akkor az azt jelenti, hogy "az új kormány saját maga alá akarja gyűrni az önkormányzatokat".

Szavai szerint Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium feladat- és hatáskörének kijelölésénél jól látszik, hogy a beterjesztő a miniszterelnöki szerep "megduplázására" készül és Orbán Viktor leendő miniszterelnök majd "a kormány felett lebeg" és az "izzadtságosabb" feladatokat Navracsics Tiborra bízza majd.

Az MSZP másik vezérszónoka, Bárándy Gergely méltatlannak nevezte, hogy a benyújtott törvényjavaslathoz összesen egy oldalnyi indoklást fűztek, amelyből véleménye szerint nem is derül ki a jogalkotói szándék.

A kisebb parlamentről szóló javaslat kapcsán megjegyezte, hogy a létszám csökkentése elsősorban szimbolikus intézkedés. Hozzátette, ha viszont erre a társadalomban komoly igény mutatkozik, akkor ezt a döntést meg kell hozni. Azt viszont tartalmi kérdésnek nevezte, hogy milyen rendszerben kerülnek be a képviselők a parlamentbe.

Kijelentette, hogy beterjesztenek egy módosító javaslatot, amely azzal egészítené ki a Fidesz javaslatát, hogy a parlamentnek kötelessége az arányosság megteremtése a választások során.

A kisebbségek képviseletéről azt mondta, hogy a javaslat semmivel nem megy túl azon, amely már ma is szerepel az alkotmányban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását