2024. május 20. - Bernát, Felícia

Megváltoztatták az alkotmányt, 200 fős a Parlament

Kétszer szavaztak a képviselők - a forgatókönyv hibája miatt - az alkotmány módosításáról csütörtökön: először géppel, majd a Fidesz kezdeményezésére név szerint is.
2010. május 20. csütörtök 16:03 - HírExtra
Az új Országgyűlés első érdemi határozathozatala volt az alkotmány módosításával kapcsolatos Fidesz-KDNP-s javaslatról szóló döntés.

A javaslatról azonban a forgatókönyv hibája miatt kétszer szavaztak a képviselők: először gépi szavazással, 306 igen, 16 nem, 35 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt, majd a Fidesz előre bejelentett kérésének helyt adva Schmitt Pál házelnök újra szavaztatott róla - név szerint. Schmitt Pál tévedésből - saját megfogalmazásában "feleslegesen" - rendelt el először gombnyomásos szavazást.

A két egymást követő szavazást követően összeült a házbizottság, és megállapította: a gombnyomásos szavazás volt érvényes és eredményes.

Schmitt Pál közölte: mind az öt frakció fontosnak tartja, hogy az alkotmány módosításának elfogadását ne kísérje vita, ezért teljes egyetértés volt abban, hogy a gombnyomásos szavazás érvényes és eredményes volt.

A gépi, az elsőként megtartott szavazás eredménye szerint 225 fideszes, 36 KDNP-s és 44 jobbikos, illetve egy LMP-s képviselő szavazott igennel.

Nemmel voksolt négy szocialista - Baja Ferenc, Göndör István, Kovács Tibor, Tukacs István -, valamint 12 LMP-s képviselő. Tartózkodott: 35 szocialista politikus (közte Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika).

Az MSZP-sek közül a gépi szavazásnál senki nem nyomta meg az igen gombot. Az ezt követően - tévedésből - tartott név szerinti voksolásnál az MTI számításai szerint 14 nem és 14 tartózkodás mellett fogadták el az alkotmánymódosítást.

Az LMP a "második körben" az elsőhöz hasonlóan nemmel szavazott a javaslatra, a korábbi egy LMP-s igen szavazat is nemre változott. A név szerinti szavazás 14 tartózkodója mind szocialista képviselő volt.

Több MSZP-s politikus a második fordulóban igen szavazatra módosította a gépi szavazáson leadott "tartózkodását", ilyen volt többek között Bárándy Gergely, Botka László, Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter.

Igennel voksolt Mesterházy Attila frakcióvezető is, aki a név szerinti szavazáson nem volt jelen. Az "első körös nemjét" tartózkodásra módosította Baja Ferenc, Göndör István, Kovács Tibor.

A fideszes Navracsics Tibor és Répássy Róbert, valamint a KDNP-s Rétvári Bence által kezdeményezett alkotmánymódosítás a parlament létszámát legfeljebb kétszáz főben határozza meg és rögzíti, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő választható. Az alkotmány nevesíti a miniszterelnök-helyettes intézményét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását