2024. május 5. - Györgyi

Az MSZP még hezitál

Az MSZP-frakció még nem döntött, miként szavaz a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről, illetve magyar állampolgárságról szóló fideszes előterjesztésekről.
2010. május 21. péntek 17:46 - HírExtra
Szabó Vilmos, szocialista frakcióvezető-helyettes pénteken az MTI-nek annyit mondott, hogy a képviselőcsoport délelőtti ülésén tárgyalt mindkét előterjesztésről: adnak be módosító javaslatot, de a végleges álláspontot a zárószavazások előtt alakítják ki.

Az MTI úgy tudja, hogy a frakció többsége egyetért a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat jelenlegi formájával, és - bár a javaslatban nem szerepel - fontosnak tartják, hogy a kettős állampolgárság nem jár szavazati joggal.

Az MSZP mindkét javaslathoz nyújtott be módosító indítványokat.A szocialisták egyebek mellett a Nemzeti Összetartozás melletti tanúságtételről szóló előterjesztés preambulumából elhagynák azt a félmondatot, amely szerint az Országgyűlés tagjai azok, akik hisznek abban, hogy "Isten a történelem ura, s azok akik a történelem menetét más forrásokból igyekszünk megérteni".

Hiller István, Mesterházy Attila és Szabó Vilmos által jegyzett módosító csomag szerint indokolatlan a parlament tagjainak világnézeti megkülönböztetése; a későbbi törvényhozásnál általánossá válhat és előrevetíti az alkotmányozásban a vallásosság jelentőségének törvénybe foglalását. Szerintük ellentmondás van abban, hogy "valaki Istent a történelem urának tekinti és Trianon mégis megtörténhetett".

A szocialisták kivennék "magyar nemzet külső hatalmak által előidézett (...) szétszaggatása" kifejezést, helyette "a magyar nemzetnek a nemzeti önrendelkezés alapján nem igazolható (...) szétszaggatása" fordulatot használnák, utalva arra, hogy Magyarország nem tagadja meg mások önrendelkezési törekvéseinek történeti jogosságát.

Az "egységes magyar nemzet" kifejezés helyett az MSZP a "egységes magyar kulturális nemzet" kifejezést, vagy az "egyetemes magyar nemzet" kifejezést ajánlja, és azt, hogy május 9-ét nyilvánítsák az Európai Összetartozás Napjává.

Az MSZP-sek szerint a törvényjavaslat egy mondata reálisnak tekinti a határok módosításának lehetőségét - bár azt sokrétű feltételek meglétéhez köti, ezek között azonban nem szerepel az, hogy ez elvileg kizárólag az Európai Unió által lehetővé tett feltételek között képzelhető el; erre is módosító indítványt nyújtottak be.

A magyar állampolgárságról szóló törvényjavaslatnál a szocialisták egyebek mellett azt indítványozzák, hogy azon nem magyar állampolgárnak, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja, honosítás a visszahonosításnak tekinthető. Az MSZP a magyar igazolvánnyal rendelkező személyeket felmentené a magyar nyelvtudás igazolásától.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását