2024. június 1. - Tünde

Az OÉT-ben is kezdődik a munka

Napirendre kerülhet többek között a Munka Törvénykönyvének átfogó módosítása, a sztrájkról szóló szabályozás áttekintése, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj szabályozása.
2010. május 23. vasárnap 21:45 - HírExtra
Az új kormány megalakulása után az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT-ben) is folytatódik a munka, napirendre kerülhet többek között a Munka Törvénykönyvének átfogó módosítása, a sztrájkról szóló szabályozás áttekintése, valamint a korkedvezményes és korengedményes nyugdíj szabályozása, de a gazdasági konzultáción elhangzott javaslatokat is megvitathatják. Az OÉT-nek az új kormány megalakulásáig nem lesz plenáris ülése, a munka azonban a bizottságokban továbbra is folyik - tájékoztatták az MTI-t az OÉT titkárságán. A további plenáris üléseket a kormány megalakulása, illetve azután tűzik ki, hogy végleg eldől, melyik tárcához kerül az érdekegyeztetés és a munkaügyi kapcsolatok.

Dávid Ferenc, a munkaadói oldal soros elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára - a szerdai gazdasági konzultáción elhangzottakra utalva - az MTI-nek elmondta: nyilvánvaló, hogy az adó- és járuléktörvényeket módosítani fogják, és érdemi, jelentős vállalkozói tehercsökkenés lesz már július elsejétől, majd 2011 január elsejétől további könnyítésekre lehet számítani. Ezekről az érdekegyeztető tanács plénumán egyeztetni kell - mondta Dávid Ferenc.

Ahogyan az új kormány letette esküjét, el kell kezdeni a kérdések megtárgyalását - mondta a főtitkár. Dávid Ferenc hangsúlyozta: a legfontosabb prioritás jelenleg a gazdaság talpra állítása, és a vállalkozások "helyzetbe hozása".

Kuti László, a munkavállalói oldal soros elnöke, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés elnöke is kiemelte: az előző kormányzati ciklusból áthúzódott témák megtárgyalását folytatni kell, különös tekintettel a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjra, majd ősszel a 2011. évi bértárgyalások is elkezdődnek.

Fontos, hogy az érdekegyeztetés rendszere fennmaradjon, és felek egymást partnernek tekintve, a megegyezés szándékával üljenek tárgyalóasztalhoz - emelte ki az elnök. A Munka Törvénykönyvének szabályozásait szakértői szinten is át kell tekinteni, és ahol kell, ott az "élethez igazítani", és folytatják a szakértői egyeztetéseket a sztrájktörvény módosításáról is - mondta Kuti László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását