2024. május 20. - Bernát, Felícia

Válság az egész világban

A héten ismét bebizonyították a piacok: a félelem irányítja őket. Minden jelentősebb tőzsde erős föl-le mozgásban volt. Egyértelműen látszik, hogy a világpiac még mindig tart a visszaeséstől.
2010. május 23. vasárnap 08:43 - Telkes Árpád
Piaci félelem

Különösen érzékenyek vltak a piacok világszerte a héten. Minden rezdülésre azonnal válaszoltak, és nem segített a görög válság sem a kiegyensúlyozott kereskedés megteremtésében.

Péntekre a zuhanó amerikai tőzsdék hatására mélyrepülésbe kezdtek a távol-keleti tőzsdék. Ennek egyik fő oka, hogy a távol-keleti országok legnagyobb részének, így például Japánnak, Kínának, és Dél-Koreának is amerikai dollárban vannak a valutatartalékaik.

Dél-Koreát azonban nem csak az amerikai piacok mozgásai befolyásolták. Két hónappal ezelőtt elsüllyesztettek két hadihajóját. Ezt követően csütörtökön Dél-Korea hivatalosan is megvádolta Észak-Koreát a tengeri akcióval. A gyors és harcias reakciónak köszönhetően a piac, illetve a valuta értéke is erősen esett.

Az euró válsága

Közelebbi esemény az euró kisegítésére összeállított 500 milliárd eurós mentőcsomag, melyhez a németek 147,6 milliárd euróval járulnak hozzá.

A görög válság egyre inkább érezhető, mostanra már nem csupán Európára, hanem a világ többi részére is kiterjedt: látható a hatása Kína, vagy az amerikai kontinens gazdaságára is.

Köszönhetően a görög állam válságának az állampapírok hozamaival szemben igen magasra ugrott az elvárás. Ez viszont veszélyeztette a dél-mediterrán államokat. Félő volt, hogy nem tudja a hiteleit a piacról finanszírozni Spanyolország, vagy akár Portugália.

Repülőtársaságok és piaci szabályzások

Állampapírok
Az államok bevételei nem csupán az adókból áll, az állampapírok szintén forrást jelentenek. Ez azonban hitelfelvételt jelent az állam részéről, hiszen az így szerzett pénzt, kamattal együtt kell visszafizetnie az adott állam kormányának. A befektetők viszont egyre inkább félnek az esetleges államcsődöktől. Így csupán magas hozam ígéretével lehet őket csalogatni.
Pénteki hír, hogy a British Airways rekordösszegű 531 millió fontos adózás előtti veszteséget hozott a 2009-es évben. A repülőtársaságokat a válság erősen érintette a korábbi években, és ez látható a BA példáján is.

A hét végének talán legfontosabb eseménye az amerikai pénzügyi szektor működési szabályait teljesen átíró törvény csomag elfogadása. 59/39-es arányban fogadták el republikánus támogatással.

A csomagot még össze kell fésülni a kongresszus hasonló javaslatcsomagjával, erre azonban néhány héten belül könnyen sor is kerülhet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását