2024. május 18. - Erik, Alexandra

Mindenki a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat ellen tiltakozik

Tiltakoznak a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslat ellen az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációk - tájékoztatta az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) pénteken az MTI-t.
2010. május 28. péntek 15:58 - HírExtra
Az OÉT munkavállalói oldalának soros elnökségét ellátó ÉSZT közleménye szerint azért tiltakoznak a törvényjavaslat ellen, mert megengedné a munkáltatónak, hogy indoklás nélkül eltávolítsa a kormánytisztviselőket.

Az önálló képviselői indítványként benyújtott törvényjavaslat a munkáltatónak korlátozás nélkül lehetővé tenné, hogy a kormánytisztviselői jogviszonyban álló munkavállalót indoklás nélkül, két hónapos felmentési idővel bármikor eltávolíthassa. Még a betegszabadság, a szülési szabadság, a gyes és a gyed sem nyújt ezen munkavállalóknak a többi munkavállalóval azonos védelmet - áll a közleményben.

Mint írják, a szakszervezeti konföderációk tiltakoznak az ellen, hogy ilyen jelentős, a munkavállalók nagy csoportját érintő törvényt példátlan és indokolatlan sürgősséggel, "kormányzati interregnumban" nyújtsanak be, tárgyaljanak meg és fogadjanak el. Az érintett munkavállalók képviselőivel nem folytattak előzetes érdekegyeztetést.

Elfogadhatatlannak tartják olyan törvény életbelépését - teszik hozzá -, amely ellenkezik az Európai Unió szándékaival és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet vonatkozó egyezményeivel.

Pénteken az MSZP is azt javasolta, ne döntsön az Országgyűlés a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényjavaslatról anélkül, hogy az új kormány egyeztetéseket folytatott volna a Közszolgálati Érdekegyeztető Tanáccsal a tervezett változásokról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását