2024. május 7. - Gizella

Kettős állampolgárság: a Fidesz rövid távú érdeke?

Szabados Krisztián, a budapesti Political Capital politikai elemző intézet ügyvezető igazgatója az Új Szó című szlovákiai magyar lapnak nyilatkozva azt állította, hogy a Fidesz rövid távú érdekei alapján hajtotta keresztül gyorsan az Országgyűlésen az állampolgársági törvény módosítását.
2010. május 29. szombat 11:22 - HírExtra
Szerinte a most alakuló magyar kormánynak az az érdeke, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) mindenképpen tagja legyen a választások utáni szlovák parlamentnek.

"Szlovákiának és Magyarországnak is az lenne a hosszú távú érdeke, hogy egyik országban se legyen erős szélsőjobboldal, de sajnos a hosszú távú nemzeti érdekek és a rövid távú politikai érdekek általában nem szoktak találkozni egymással. Itt most politikai-taktikai érdekek dominálnak mindkét oldalon, mind Orbán Viktor, mind Robert Fico részéről" – állítja az Új Szó szombati kiadásában Szabados Krisztián.

"Azt tartom veszélyesnek mindkét oldalon, hogy nem számolnak azzal, hogy pillanatnyi taktikai és politikai sikert érnek el, az Európai Unió néhány politikusánál saját érveiket jobban el tudják adni, de ez olyan hatással lesz a két ország kapcsolatára a lakosság szintjén, ami nagyon sok kárt fog okozni mindkét oldalnak" – véli Szabados, aki rövid távon a magyar–szlovák kapcsolatok látványos romlására számít.

"Nagyon komoly feszültség várható, ami egy ideig, néhány hónapig fenn is fog maradni" – véli a szakember. Szerinte a legkorábban az őszi - magyar és szlovák - önkormányzati választások után javulhat a helyzet.

Az elemző azt állítja: a szlovák–magyar viszonyt a Fidesz-kormány is belpolitikai céljai elérésének rendeli alá, s a határon túli magyarok és pártjaik sem számíthatnak arra, hogy a Fidesz tekintettel lesz érdekeikre, többek közt ezt is bizonyítja szerinte az állampolgársági törvény elfogadása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását