2024. május 3. - Tímea, Irma

Forró pillanatok is várhatók a Trianon-évfordulón

Nem mondhatni, hogy a magyar radikálisok tűkön ülve várják június negyedikét, ám egy-két forró pillanatra lehet számítani a Trianon-évfordulón. Különösen Toroczkaiék fűthetnek be a szlovák, illetve román követség elé tervezett szombati felvonulásukkal.
2010. június 1. kedd 07:49 - Nagy András
Miközben egy ország várta feszülten, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét a fideszes Kövér László és a kereszténydemokrata Semjén Zsolt beterjesztése nyomán a jövőben Nemzeti Összetartozás Napjának nevezik-e el, (annak nevezték el) hazai szélsőjobboldali szervezetek ha nem is gőzerővel, de javában készülnek a hétvégi 90. évfordulóra.

Trianon-megemlékezések minden évben vannak, a szórásból természetesen a hungarista, ultranacionalista szervezetek sem maradnak ki, ám a jelen helyzetben nagyon nem lenne szerencsés, ha a békeszerződés aláírására való emlékezés forrófejű nacionalisták miatt maradna emlékezetes. Az előjelek mindenesetre nem túl bíztatók.

Vonulás a szlovák követség elé…

A legnagyobb botrányt a Toroczkai László vezette Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom csinálhatja, amely nagyszabású emlékkoncerttel egybekötött Trianon-felvonulást tart szombaton Budapesten.

A mozgalom honlapjának tanúsága szerint június 5-én szombaton a városligeti Király-dombon veszi kezdetét a mementó. A programban emlékkoncert-sorozat szerepel, többek közt az Egészséges Fejbőr, az OI-kor, a Romantikus Erőszak és más, hasonló karakterű zenekarok közreműködésével.

Ezután, délután fél öttől a „nemzeti ellenállók” a szlovák és román nagykövetségek elé terveznek vonulni. (A szerb nagykövetség útba ejtése is szóba került, erről még nem született döntés.)

„A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapkoncepciója, hogy június 4-én mindenki helyben emlékezzen meg a trianoni békediktátum aláírásáról és következményeiről. A rá következő napon azonban mindenki jöjjön a Székesfővárosba egy nagyszabású, közös megemlékezésre!” – olvasható a felhívás Toroczkaiék honlapján.

Kérdés, mit szól ehhez a rendőrség. A BRFK sajtóosztályán érdeklődésünkre egyelőre nem közöltek érdemi információt sem a felvonulás esetleges bejelentésére, sem annak rendőri biztosítására vonatkozóan.

Koncertek az Országzászló alatt

A Toroczkai-féle menet központi szerepére jellemző, hogy több, szintén szélsőjobboldali szervezet is a felvonuláshoz való csatlakozásra hívja fel tagjait. Az egyik honlap tanúsága szerint ezzel tiltakoznak az elszakított országrészeken végbemenő, magyarok elleni diszkrimináció ellen is, a szlovák konfliktus tehát minden bizonnyal hangsúlyos szerepet kap szombaton.

A Magyar Önvédelmi Mozgalom is aktív emlékezésre készül. A szervezet péntek délután az esztergomi Hősök terére vonulva emlékezik. Szűkszavú tájékoztatásukból ennél több nem derül ki, ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy csupán csendben verssel és virággal készülnek emlékezni a 90 évvel ezelőtt aláírt békediktátumra. A megemlékezést követően este hat óra után a Mozgalom az Országzászlónál koncerteket tart majd. Legalábbis ezt tervezi.

Akik deklaráltan nem szélsőjobbosok

A Gój Motorosok Győrbe készülnek pénteken. Trianoni gyásznapi megemlékezésükkel a honlapjukon közzétett információk szerint Koltay Gábor filmrendező meghívásának tesznek eleget, ahol is Győr városának centrumában az Országzászlónál emlékezünk a trianoni gyásznapra. Mint írják, „minden motoros társunkat szívesen látunk, akik betartják a csapatban való motorozás szabályait!”

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

H.K.
2010. június 1. 08:34
Hajrá Magyarország. Az idő lassan de biztosan nekünk dolgozik. Ami a miénk az a miénk. Másé nem kell. De a sajátunkhoz ragaszkodunk.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását