2024. május 18. - Erik, Alexandra

Árvíz hátán hömpölygő marketingakció

Csónakba vágtak egy rakás celebet tegnap. Jótékonysági akciónak álcázott marketingakció volt, egy hatalmas márka még hatalmasabb névváltoztatásáért. Wesselényi meg forog a sírjában.
2010. június 9. szerda 16:49 - HírExtra
Jótékonysági rendezvényre hívták meg a HírExtrát. Celebek és a média részvételével jótékonysági sárkányhajó versenyt rendeztek az árvízkárosultak megsegítésére kedd délután. Nemes a cél, ott lesz Joshi Bharat, Gombos Edina, Katus Attila, de még Csikó Szabi is tiszteletét teszi a rendezvényen, hogy az országizgató Voksán Virágról ne is beszéljünk. Ott a helyünk - gondoltuk -, így ellátogattunk az eseményre. Kisebb malőr után megtaláltuk a sztárokat, a rendezvényt is. A verseny lezajlott szépen, ittunk finom narancslét, omlós volt a pogácsa, mégis keserű szájízzel írtuk meg ezt a tudósítást.

Nézzük meg mi történt, szép sorjában!

Az igazi árvízi hajós
Ifjabb hadadi báró Wesselényi Miklós (Zsibó, 1796. december 30. – Pest, 1850. április 21.) az országgyűlési főrendiház vezére, az MTA igazgatósági tagja, az 1838-as pesti árvíz árvízi hajósa.
Pár perces késéssel gurultam be a Kopaszi-gátra piros biciklimen, celebekre éhesen, a tikkasztó napsütésben bulvár mellett narancslére szomjazva. Piros labdák között bukdácsolva kerestem Joshi Baratot, de nem láttam sehol. Az aggodalom hideg verejtékében megpillantottam egy piros lufikkal dekorált épületet. "Na itt lesznek ezek!" csatakiáltással az épülethez mentem, ahol két piros pólóba bújtatott fiatalember fogadott.

Szevasztok, itt versenyeznek a sztárok sárkányhajóval?


Nem, itt egy másik rendezvény van. A sztárok három házzal odébb fognak indulni, ott láthatod is a partra vontatott sárkányhajókat.



Te, akkor itt milyen rendezvény lesz? Újságíró vagyok, mindent tudni akarok, szakmai ártalom.


"Itt egy étkezési-utalvány forgalmazó cég rendezvénye van. Új nevük lesz holnaptól, azt ünneplik" - súgta fülembe az érezhetően megilletődött fiatalember.

Na jó, gondoltam, keresek celebeket, az étkezési-utalványhoz csak annyi közöm van, hogy sose kapok belőle. Irány a gát, megvan a harmadik ház, előtte a csónakok, emberek vagy celebek viszont sehol. Hm, biztos máshol gyülekeznek. Jó érzéstől vezérelve ezért végigbicikliztem a gáton. Közben volt időm átgondolni a helyzetet – csak egy szilikon implantátumos 70 éves néni terelte el a figyelmem - és a piros lufis ház egyre gyanúsabb lett.

Kutyából nem lesz Tilla


Kutyát se találtam persze a Kopaszi végén, így visszafordultam. Már nem ért meglepetésként, hogy az illusztris sztármezőnyt (Gombos Edina, Váczi Gergő, Joshi Bharat, Demcsák Zsuzsa, McDc, Csikó Szabi, Varga Viktor és még sokan mások) felvonultató jótékony versenyt az Accor services névváltoztató buliján találom meg.

A nagy felhajtást a Kopaszi-gáton ugyanis azért rendezték, mert az étkezési utalványairól ismert Accor services cégcsoportot Június 8-tól Edenred névre váltott. Az eseményt nagyszabású bulival ünnepelték: a meghívottakat jégkockás kólával, hamuba sült pogácsával és lazacos szendviccsel fogadták, Roy és Ádám szuperkoncertjével megfűszerezve az éppen tetőző Duna festői környezetében.

Kaotikus állapotok uralkodtak a csónakház fedett tetőteraszán rendezett "Edenred-ünneplő" buliban. A celebek késve futottak be, fél óra elteltével a nap házigazdájánál, Till Attillánál is elpattant a cérna. Fellépett a porondra, elmondta gyorsan a kötelezőt: az Accorból Edenred lesz, az új cég a július 14-ig felhasznált utalványaiból 1 forintot ajánl fel az árvíz károsultjainak megsegítésére a Magyar Vöröskereszt közreműködésével, a megjelent sztárok pedig a nemes cél érdekében jótékonysági evezősversenyen vesznek részt.

Nem figyelt rá senki. Kattogtak a vakuk Gombos Edina dekoltázsa előtt, Katus Attila bicepszei alatt. A sztárok ölelkeztek, vigyorogtak, a riporterek kérésére bárkivel kedélyesen és negédesen elbeszélgettek. Kezdtem úgy érezni, ebből az egész evezősdiből nem lesz semmi: mindenki elmerült a celebvilág széles művigyorában. Kedvem szerint inkább szomorúan hazamentem volna, de Tilla szerencsére megmentette a helyzetet. Színpadra parancsolta a híres embereket, hogy alakítsanak két 16 fős csoportot a Fradi ifi vizilabdásaival együtt, aztán irány a csónakház, mert versenyezni is kéne még naplemente előtt.



Joshi verte


Az Edenred válaszol
Milyen nagyságrendű összeget jelent a Július 14-ig beváltott utalványaikból az árvízkárosultak megsegítésére szánt 1 forintok összege?

A felajánlásunk garantáltan 2 Millió forint, de amennyiben a beváltások száma magasabb összeget eredményez, természetesen a különbözetet is átutaljuk.

Miért pont az 1 forintot választották?


Azt is mondhatjuk, hogy követjük a hagyományokat, a trendet, a bevált módszert, amely könnyen nyomon követhető.

Kívánják-e más módszerekkel is segíteni az árvíz károsultjait?


A az anyagi támogatás mellett a kampányunkkal, felhívtuk a figyelmet a segítségadásra, a lakosság figyelmének felkeltésével és az ügyfeleink, partnereink megszólításával.
Az első jelentkező, az FTC Ferencváros Ifi Vízilabda csapata, akik ugyan nincsenek jó anyagi helyzetben, mégis 50.000 Ft-ot felajánlottak a bajba jutottaknak.

Milyen nagyságrendű összeget emésztett fel a névváltoztatás kommunikációja?

Annyit elárulhatunk, hogy a kampány költsége alacsony volt, de a média értéke jóval felülmúlta ez elvárásokat. Ebből is látszik, hogy minden szinten működik az összefogás az árvízkárosultak megsegítésére. Nagyon sok segítséget, támogatást kaptunk a médiáktól, valamint az együttműködő sztárjainktól, melyet ezúton is köszönünk szépen.
Megindultunk hát tetőző Duna partjára. Az egyik csapat Katus Attila vezéregyénisége köré csoportosult, a másik csapat alfa-hímjeként pedig Joshi Bharatot tisztelhettük. A csónakok mellett két profi evezős tartott 5 perces gyorstalpalót a sebtiben grundolt csapatoknak.
Azt megértettem, hogy a életmentő lehet az öt perces villámóra evezésből, fenn állt a borulás veszélye. A feszült figyelem azonban úgy látszik, nem a sztárok sajátossága, az evezőket markolva is a villogó vakuk bűvkörében próbálták utánozni az evezés alapmozdulatait.

Úgy éreztem, hogy pár perc vihogós gyakorlatozás után végre elérkezett a versenyrajt varázsos pillanata.

Tévedtem. Tilla egy hajóba parancsolta az összes celebet, "hogy a szükséges fényképek és videófelvételek elkészülhessenek". Bizony-bizony, ki kell szolgálni a média igényeit, nem lehet csak úgy hirtelen felindulásból jótékonykodni. Én is lefotóztam, ahogy Joshi meglehetősen félrérthetően fogta a dobverőt a sárkánycsónak vezérülésében. És persze az összes többit, ahogy idétlenül szorongtak egymás mellett a dunán ringó csónakban.

Aztán a csapatok visszarendeződtek, versenykiírás szerinti felállásban vízre szálltak, de én ezt már nem vártam meg. Felfordult gyomromat akartam megnyugtatni egy jól facsart narancslével a frissítő árnyékban.

Magvas gondolat

Megkaptam a narancslémet, szürcsölése közben magvas gondolat csapódott le bennem.

Nem jótékonyság volt ez kérem szépen, hanem az árvízi helyzet hátán hömpölyögtetett marketingakció. Egy márka "jól" kitalált bevezetése a jótékonyság eszméje mögé bújtatva. Igen, tudom, minden egyes utalvány után 1 forintot kapnak a szerencsétlen borsodiak az Edenredtől. Meg jó érzés tudni nekik, hogy Katus Attila is értük evez vigyorogva.

Gyors fejszámolást végeztem, amely alapján másfél, maximum két millió forintnyi eredményre jutottam. Körülbelül egy hónap alatt nem válthat be ennél sokkal több utalványt a cafeteria áldásaiban részesülök népes serege. Eredményeimet másnap telefonon megerősítette az Edenred marketingosztálya, valóban nagyjából 1,5-2 millió forintot jelent az étkezési utalványokból az árvízkárosultak javára befolyó összeg.

Nem vagyok rosszmájú, szép summa ez a másfél milla. Szép összeg lehet azonban Tilla műsorvezetői díjazása, vagy a Roy és Ádám koncert megszervezése. A helyszínbérlés, pogácsasütés, narancsfacsarás, celebmeghívás tetemes költségeiről nem is beszélve.



Kapóra jött

Ezért jött kapóra az árvíz a cafeteria zavaros tengerében működő névváltoztató cégcsoportnak. Jótékonysági akció sztárokkal fűszerezve: biztos recept, hogy címlapokra kerüljenek, ami egy hatalmas lépés az új név piaci bevezetésében. Az utalványonkénti egy forintos adó a jótékonyság oltárán ehhez képest bagatell összegnek.

Behányás helyett biciklire pattantam. a Lágymányosi-híd tövében visszafordulva láttam, hogy az egyik hajó nyert az árvízkárosultakat segítő jótékonysági celebfutamon.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását