2024. május 15. - Zsófia, Szonja

MSZP:A kedvező adatok Bajnainak köszönhetőek

Burány Sándor szerint a KSH által pénteken nyilvánosságra hozott első 4 havi adatokból az látszik, hogy a Bajnai-kormány szocialisták által is támogatott adócsökkentési elképzelési meghozták első "gyümölcsüket".
2010. június 18. péntek 15:07 - HírExtra
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken azt közölte, hogy az év első négy hónapjában 4,7 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árindex 5,9 százalékos növekedése mellett.

Burány Sándor az MTI-nek ezt úgy értékelte, egyértelmű a számokból, hogy a reálkeresetek növekedésének döntő oka a Bajnai-kormány és az MSZP által végrehajtott adócsökkentés.

Az MSZP gazdaságpolitikusa arra is felhívta a figyelmet, hogy az adócsökkentés elsősorban az átlagos keresetűek vagy az az alatti jövedelemmel rendelkezők terheit mérsékelte. Ezért is felháborító - fűzte hozzá -, hogy a Fidesz ennek ellenkezőjére készül, azaz "drasztikusan akarja csökkenteni az államtitkári, miniszteri jövedelem szintjén az adókat, miközben elfogadhatatlan mértékben kívánja megadóztatni a minimálbért".

A KSH számaiból az is egyértelműen látszik - folytatta -, hogy a közfoglalkoztatás érdemben tudta csökkenteni a munkanélküliséget. Szerinte a közfoglalkoztatás nélkül a foglalkoztatottak számának visszaesése még drasztikusabb lett volna.

Ez is arra kell, hogy intse a mostani kormányt, hogy nem vagyunk még túl a nehezén, a válságkezelés eredményeit nem szabad felelőtlen nyilatkozatokkal, sem hibás gazdaságpolitikai intézkedésekkel veszélyeztetni - szögezte le a szocialista politikus.

A KSH pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint január-áprilisban a költségvetési szférában 757 ezren, a versenyszférában mintegy 1 millió 785 ezren dolgoztak. Ez a megfigyelt körben a foglalkoztatottak létszámának 1 százalékos csökkenése az előző év azonos időszakához képest. A költségvetési szférában a közfoglalkoztatás bővülése miatt 5,7 százalékkal nőtt a létszám, e nélkül számolva 0,2 százalékos a csökkenés. A versenyszférában 4,2 százalékkal dolgoztak kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását