2024. május 4. - Mónika, Flórián

Alkotmánybírósághoz fordul a Szema

Alkotmánybírósághoz fordul a Szabad Emberek Magyarországért (Szema) a választási eljárásról szóló törvény módosítása miatt. Az ajánlócédulák begyűjtésére szánt idő tizenöt napra való lerövidítése hátrányba hozza az újonnan alakuló, illetve a jelenlegi Parlamenten kívüli politikai pártokat és civil szervezeteket - tájékoztatta a Szema keddi közleményében az MTI-t.
2010. június 29. kedd 13:07 - HírExtra
A Szema szerint a törvény módosítása sérti az általános jog- és esélyegyenlőséget, az egyenlő választójogot, és veszélyeztetik az általános jogbiztonságot is, ezért az Alkotmánybíróságnál indítványozzák az említett bekezdés megsemmisítését.

Közleményükben hozzáteszik, hogy az a törvény, amely megengedhetetlen előnyhöz juttatja a parlamenti pártokat, nemcsak a minden demokrácia szempontjából alapvetően fontos politikai pluralizmust ítéli halálra, hanem adminisztratív eszközök segítségével jelentős mértékben korlátozza a választópolgároknak azt a jogát is, hogy a számukra legelfogadhatóbb pártnak adják ajánlócéduláikat.

A Szema június 16-án a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvény miatt is Alkotmánybírósághoz fordult. Alkotmányellenes tartották ugyanis a törvény azon szakaszát, amely szerint főpolgármester-jelölt az lehet, akit a fővárosi választók két százaléka ajánlott, ezért az Alkotmánybíróságnál indítványozták a passzus törlését.

A Magyarországi Munkáspárt 2006 is kedden tájékoztatta az MTI-t, miszerint vezetésük hétvégi ülésén eldöntötték, hogy Alkotmánybírósághoz fordulnak az önkormányzati választásokat szabályozó törvény módosításai miatt. Szerintük az ajánlószelvények gyűjtésének megnehezítése, a választásokon való indulás jogának korlátozása, a tény hogy az önkormányzati választásokon nincs részvételi küszöb, valamint az a lehetőség, hogy az egyéni körzetekben megszerzett mandátumok a képviselőtestületek összes mandátumának közel kétharmadát is kiadhatják, alapvetően veszélyeztetik a népszuverenitás elvének érvényesülését.

Hangsúlyozzák, hogy az alapvető emberi jogok védelmében a nemzetközi szerződések adta lehetőségeket is készek felhasználni. Emellett pedig pártjuk az önkormányzati választások során bizonyítékokat fog gyűjteni az ajánlási rendszer törvénytelenségeiről, és minden jogi fórumot fel fog használni az antidemokratikus választási rendszer megváltoztatása érdekében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását