2024. május 6. - Ivett, Frida

Az IMF, mint válságmegelőző szerv?

Válságmegelőző szerepet szánnak a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), amely a jövőben nemcsak akkor segítene, ha egy állam bajba jut, hanem előzetesen is segélyeket nyújtana a piacok megnyugtatására és a komolyabb gondok megelőzésére - írta a The Washington Post.
2010. július 2. péntek 20:00 - HírExtra
Az IMF és a világ vezető gazdasági hatalmai egy olyan globális pénzügyi védőháló megteremtésének lehetőségét tanulmányozzák, amelyben az egyes államok gyors úton nagy mennyiségű pénzhez juthatnának a válságok elkerülésére. A Valutaalap szerepe alapvetően átalakulna, nem az lenne a feladata, hogy vár a bajba jutott országok segítségkérésére.

A válságok előrejelzésével foglalkozna és megfelelő pénzsegélyekkel közbelépne a várható krízisek kezelése érdekében.

Ehhez meg kellene növelni az IMF-tagországok hozzájárulásait és jelentősen lazítani kellene a hitelezési feltételeken. Az átalakítás támogatói szerint azonban az IMF nemcsak mérsékelni tudná a jövőbeni válságokat, hanem segítene megszüntetni a világgazdaság egyik alapvető egyensúlytalanságát: biztosítaná Kínát és más feltörekvő gazdaságokat, hogy nincs szükségük több ezer milliárd dollárt tartalékolniuk a globális kihívások elhárítására.

A washingtoni székhelyű pénzügyi szervezet könnyebben tudna rendkívüli segélyeket nyújtani és egy olyan rendszerkockázati mechanizmust is létrehozna, amelyben országok egy csoportjának egyszerre tudnának segítséget ajánlani. A múltban sokszor passzívnak tekintett IMF így (pro)aktív szerepet vállalhatna.

Az újság szerint a szakértők egyetértenek például abban, hogy a görög válság megoldása sokkal költségesebb és a szükségesnél nagyobb fenyegetést jelentett a világgazdaságra nézve, mert Athén vonakodott IMF-segítségért folyamodni és Európa lassan reagált.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását