2024. május 4. - Mónika, Flórián
Nagy megtiszteltetés érte Magyarországot, nálunk kerül megrendezésre az elkövetkezendő három évben a Junior Golf EB, vagy sikkesebb nevén: European Young Masters. A Magyar Golf Szövetség sajtótájékoztatóján jártunk.
2010. július 9. péntek 07:38 - Telkes Árpád
A játék

A golf története egészen régre nyúlik vissza, már XIII. századi festményeken is ábrázoltak a mai golfhoz hasonlatos játékot. Az azonban biztos, hogy a golfot skót tengerpartokon a pásztorok „fedezték fel”. Innen hosszú utat bejárva jutott el mai állapotához, melyre sokan az „elitista” jelzőt aggatták, talán nem véletlenül, hiszen most is az emberek fejében a sportág egy státuszszimbólum.

Magyarországon ugyan szűk rétegek által űzött szabadidős tevékenységről beszélhetünk, de kétségtelen tény, hogy a korábbi évekhez képest több golfcentrum is működik itthon, ráadásul számuk egyre nő. Az pedig, hogy olyan pályánk is van amelyen Európa egyik legrangosabb versenyét meg lehet tartani, komoly eredmény.

A sport

Ha a sport oldaláról nézzük akkor a magyar eredmények szintén egyre jobban alakulnak, leginkább a junior kategóriában. Ez nem véletlen hiszen a Magyar Golf Szövetség (MGSZ) főleg az utánpótlás nevelésre helyezi a hangsúlyt. Ennek oka, hogy a golf olimpiai sportággá vált és a 2016-os Rio de Janero-i programban már szerepelni fog, ez pedig nagy lökést adhat az itthoni fejlődésnek is.



Sugár András az MGSZ elnöke a mostani versenyt és azon a négy fiatal magyar tehetség szereplését az olimpiára való felkészülésnek nevezte. Arról nem is beszélve, hogy a nyáron megrendezendő verseny révén a sportág térképére is felkerülhetünk.

Erre szükség is volna az elnök szerint, hiszen meglehetős lemaradásban vagyunk a szomszédainkhoz, például Ausztriához de Szlovákiához képest is. Valószínüleg sikerülhet a felzárkózás, mivel 28 ország 108 versenyzője érkezik Magyarországra, az Európai Golf Szövetség krémjével együtt.

A pénz


Golfpályák a Balaton körül
Megkérdeztük Suchmann Tamást a korábbi Balaton körüli fejlesztések tervezeteiről.
„2008-ban még a válságot megelőzően a balatonudvari pálya megépítését követően, úgy tűnt mintegy 8-10 további pályára volna szükség. Ezek tervezése megindult, sőt volt ahol a telekvásárlás is megtörtént, azonban a válság következtében, illetve több helyen a környezetvédők ellenállása miatt, leálltak az építkezések” – nyilatkozta a HirExtrának Suchmann.
Azonban ne felejtsük el: ha már a golf elitista mivoltáról szót ejtettünk érdemes tudni milyen gazdasági potenciál rejtőzik a sportágban. Ez természetesen főleg turisztikai bevételekben mérhető, azok azonban kiemelkedőek.

Ausztriában évi két milliárd eurós (!) bevételt teremt a golf. Az itthoni verseny szintén hoz a balatoni turizmus konyhájára. Nagyjából 200 embert kell elhelyezni, ráadásul nem is akármilyen körülmények között, lehetőleg a pályához is közel. Ezért esett Balatonfüredre a választás, itt mintegy 3600 éjszakát foglaltak le a szervezők ez a balatoni szállásolás teljes évi bevételének 15 százalékát teszi ki.

Persze, ahhoz, hogy bevétel legyen, befeketetésre is szükség van. Mint elhangzott leginkább a szponzorokra épít az MGSZ, a mostani verseny megrendezésére is csupán jelképes összeget bocsátott rendelkezésre a Sport Szakállamtitkárság, egy millió forintot. A Magyar Turizmus Zrt. szintén mondhatni aprópénzt: 1,5 millió forintot adott.

Az új kormány programjában azonban a sport kiemelt szerepet kap az ígéretek szerint, Sugár úr is reméli, hogy nagyobb szerepet kaphat a sportág. Ahhoz, hogy a magyar golf méginkább bekerüljön a nemzetközi vérkeringésbe, több verseny megrendezését kéne elérnünk, ez azonban még több pénzt igényel, ahhoz, hogy például a Challenge Tour egyik állomását Magyarországon tarthassák, 650 ezer euróra (kb. 185 millió forintra) volna szüksége a Szövetségnek.

Július végén a balatonudvari pályán kerül megrendezésre a Junior EB, a pályát üzemeltető Royal Balaton Golf & Yacht Zrt. igazgatójának, Sarlós Tamásnak is feltettünk pár kérdést a golfcentrumok fejlesztésének ügyében.



Több magyarországi beruházásról is hallottunk, azonban ezek nem készülnek vagy készülhetnek el. Gondolok itt például a pátyi tervre. Hol tartanak ma a fejlesztések?

Információim szerint van egy pár - talán egy kezemen is meg tudom számolni - projekt ami legalábbis tervasztalon van. Viszont tudni kell, hogy ma Magyarországon egy golfpálya rentabilitása csak úgy biztosítható, ha a pálya mellett valamiféle ingatlanberuházás is létezik, abból a nyereség egy része pedig a golfpályára fordítható.
Véleményem szerint akkor várható újabb pályaépítési hullám, ha az ingatlanpiac magához tér a válság után.

Van-e kereslet, szükség van további golfpályákra Magyarországon?
 
Azt hiszem, hogy a balatoni szállodák illetve a füredi szálloda erre a legjobb példa, illetve maga a pálya. Itt arra gondolok, hogy először a szolgáltatást kell kiépíteni, majd ez teremt piacot. Úgy gondolom, hogy ez a golfban hatványozottan így van, igény biztosan van rá.

Magyarországon azonban még a golf renoméján sokat kell polírozni, hogy eloszlathassuk a tévhitet miszerint ez a milliárdosok sportja. Ez egy butaság, bizonyítja ezt az USA-tól Malajzián át Indiáig a játékosok és versenyek száma.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását