2024. május 3. - Tímea, Irma

Svájc nem adja ki Polanskit

Szabad embernek nyilvánította Roman Polanskit hétfőn a svájci igazságügyi miniszter, aki elutasította az Egyesült Államok kérelmét a filmrendező kiadatására.
2010. július 12. hétfő 20:00 - HírExtra
A francia-lengyel állampolgárságú filmest szeptemberben tartóztatták le Svájcban nemzetközi elfogatóparancs alapján, amelyet az amerikai hatóságok adtak ki ellene egy 1977-ben elkövetett liliomtiprás miatt. A rendező december óta házi őrizetben várta ügyének rendeződését.
A svájci illetékesek elsősorban az amerikai hatóságokat hibáztatták, amiért nem tudtak hitelt érdemlő bizonyítékokkal szolgálni a Polanski ellen 1977-78-ban folytatott bírósági eljárásról.
A svájci igazságügyi minisztérium hétfői berni sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy nemzeti érdekek figyelembe vételével hozták meg a döntést az ügyben.

"Roman Polanski 76 esztendős francia-lengyel filmrendezőt Svájc nem adja ki az Egyesült Államoknak. A szabadságát korlátozó intézkedéseket visszavontuk" - jelentette be Evaline Widmer-Schlimpf igazságügyi miniszter.
"Polanski úr immár szabadon mozoghat. 12.30 óta szabad ember" - mondta a miniszter. Widmer-Schlimpf hangsúlyozta, a svájci hatóságok "nem arról döntöttek, hogy a rendező bűnös-e vagy sem".

A Polanskihoz közel álló francia író és filozófus, Bernard-Henri Lévy elmondta, a filmrendező úgy érzi, igazságot szolgáltattak neki. Polanski gyorsan ki is használta újonnan jött szabadságát, és elhagyta gstaadi otthonát.
Az amerikai igazságügyi minisztérium nem fűzött megjegyzést a kiadatási kérelem megtagadásához és Polanski szabadon bocsátásához.
A lengyel külügyminisztérium "nagy megelégedéssel" üdvözölte, hogy a rendező bonyolult jogi helyzetét és életkörülményeit figyelembe vevő ítélet született. A lengyel diplomácia vezetője, Radoslaw Sikorski megköszönte az "okos döntést" svájci kollégájának, Micheline Calmy-Rey-nek.

Frédéric Mitterrand francia kulturális és távközlési miniszter szerint Polanski visszanyert szabadsága örömhír a művésztársadalom számára. Mitterand hangsúlyozta, hogy a filmes életműve végre újra az őt megillető helyre kerül.
A Rosemary gyermeke és A zongorista című film Oscar-díjas rendezőjét azzal a váddal tartóztatták le 1977-ben az Egyesült Államokban, hogy leitatott és megerőszakolt egy 13 éves lányt. Polanski annak idején vádalku keretében bűnösnek vallotta magát. Az ezt követő események képezték a hónapok óta húzódó kiadatási vita tárgyát.

A rendező ügyvédei azt állították, a bíró annak idején beleegyezett, hogy 90 napos elmeszakértői megfigyelés után szabaduljon. Ám Polanskit az ítélethozatal előtt úgy tájékoztatták, hogy a bíró megváltoztatta véleményét, és azért szökött Franciaországba, mert félt a sokéves börtönbüntetéstől. Szökése óta az Egyesült Államokban elfogatóparancs volt érvényben a filmrendező ellen.

A rendezőt svájci alpesi nyaralójában, Gstaadban tartották házi őrizetben december óta.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását