2024. május 6. - Ivett, Frida
Beiktatták Schmitt Pált, Magyarország új köztársasági elnökét a Sándor-palota belső udvarában. Schmitt a Harmadik Magyar Köztársaság negyedik elnöke.
2010. augusztus 6. péntek 12:29 - HírExtra
Schmitt megköszönte a korábbi elnökök munkáját

Az új köztársasági elnök hivatalba lépési ünnepségén, a Sándor-palota udvarában, úgy fogalmazott: Göncz Árpád, Mádl Ferenc és Sólyom László korábbi államfők munkája, egyéniségük, céljaik és stílusuk mind külön-külön és együtt csiszolta az elnökséget olyan intézménnyé, melyre a magyarok még ma, a bizalmatlanság, a csalódások korában is mély tisztelettel tekintenek. Köszönet illeti őket, hiszen - mint fogalmazott - ők az elnöki szerepből méltóságot formáltak.

Kiemelte: bízik abban, hogy a következő öt év újabb fontos színnel, újabb értékkel gazdagítja az elnökséget. Hozzátette: megnyugtató alapot ad számára, hogy felkérése e feladatra olyan széleskörű felhatalmazásból született, amely húsz esztendős demokráciánkban egyedülálló.



Az egyensúly szerepe a fontos


"Egyensúly, mint mondottam és nem ellensúly az a szerep, amit be kívánok tölteni" - fogalmazott Schmitt Pál.

Hozzátette: minden erejével azon lesz, hogy a lehető legszélesebb körű nemzeti egyetértésen nyugvó, a nép akaratát tükröző alaptörvénye és törvényei legyenek az országnak. Hangsúlyozta: közhivatalánál fogva, kellő mértéktartással, aktív részese kíván lenni az alkotmányozás folyamatának.

Schmitt Pál közölte azt is: javasolni fogja, hogy az alaptörvény előszava tartalmazza a kereszténységre történő utalást és a Szent Koronát.

Nagy kincs az anyanyelv


Schmitt Pál a hivatalba lépése alkalmából rendezett pénteki ünnepségen beszédében kiemelte: aki az anyanyelvet nem ismeri és szereti, az igazán más nyelveket, kultúrákat és népeket sem tud majd megérteni, nehezebben tudja a világban a helyét megtalálni.

Közölte: mint olimpiai bajnok megvív azért, hogy a sport is az alkotmány szövegének része legyen. Hozzátette: elnöki vállalásai között lesz az is, hogy kiáll a pedagógus életpálya erkölcsi és anyagi megbecsültsége mellett.

Schmitt Pál úgy fogalmazott: el fogják érni, hogy minden ember számára felemelő érzés lesz magyarnak lenni.



Köszönet a hozzátartozóknak


Az új köztársasági elnök beszédének végén megköszönte felesége és családja támogatását.
Pénteken délelőtt a Himnusz dallamaival kezdődött meg Schmitt Pál köztársasági elnöki hivatalba lépési ünnepsége; a ceremónia helyszíne - a viharos időjárásra való tekintettel - a Szent György térről átkerült a Sándor-palota belső udvarába.

Az ünnepség körülbelül 200 meghívott vendége, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, Kövér László házelnök a Sándor-palota belső udvarában kísérte figyelemmel a ceremóniát.

Az ünnepségre meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök.

Sólyom László volt köztársasági elnök nem ment el az eseményre, ahogy az MSZP és az LMP is jelezte, hogy nem vesznek részt az ünnepségen, mert közlésük szerint későn kaptak rá meghívást.

A hivatalba lépési ünnepségen egy debreceni kislány vezetésével elénekelték a Himnuszt, ezután Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere köszöntötte a vendégeket.

A Csillagszemű Gyermektáncegyüttes előadása után Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek Bartók Béla művét adták elő. Mécs Károly színművész verset mondott, Miklósa Erika előadóművész pedig elénekelte A csitári hegyek alatt című dalt a meghívottaknak.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.

(Fotók: Fejér Bálint - HirExtra, Soós Lajos  - MTI)

Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

helix
2010. augusztus 6. 13:11
Schmitt jobb elnök lesz, mint az eddigiek.

Sok sikert kívánok!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását