2024. május 18. - Erik, Alexandra

Trópusi búvárparadicsom épül valahol Magyarországon

Tíz és fél milliárd forintos megaberuházás keretében tengervíz alá épített luxusszálloda épül hazánkban. A hírt megjelenésekor kacsának minősítették, a HírExtra kiderítette: mégsem az.
2010. augusztus 11. szerda 07:44 - HírExtra
Magyar Éden

Részlet a szálloda terveiből:
A komplexum 9 hektáros területen helyezkedik el. Az épületegyüttes alapterülete 4654 négyzetméter, három szinten. A 27-45 négyzetméter alapterületű szobák a -2, -1 szinten helyezkednek el. A harmadik szinten, melyből tengervíz alatt van 2,5 méter, a wellness szolgáltatói részleg helyezkedik el. A tengervíz mennyisége 87600 köbméter. A víz mélysége 11,5 méter ami biztosítja, hogy két és fél szint víz alatt lehet.

Az épületen kívül megépítésre kerül 50 darab 120 négyzetméteres luxus apartman. Ezek az épületek már rendelkeznek önálló konyhával is, gondolva azokra a családokra, akik kevesebb ráfordítással szeretnének élményekben részesülni.

Forrás: edensziget.com
A július közepén megjelent hír szerint Eden Island néven víz alatti szálloda építését kezdik el Kiskunhalason mintegy tíz és fél milliárd forintos költségvetésű beruházás keretében. A hír élénken megmozgatta az uborkaszezonban tipródó magyar sajtót hetekkel ezelőtt. Nem csoda, hiszen a Magyar Távirati Iroda híradása szerint "a szintek közül a tervek szerint három a víz alatt helyezkedik majd el, a víz mélysége 11,5 méter lesz. A szobákat egy búvárkodásra is alkalmas, tengeri élővilággal tarkított 20 méter széles medence öleli majd körbe".

Hamar kiderült, hogy a megaberuházás hátterében a diósdi székhelyű Trimp Holding Zrt. áll, valamint az, hogy a sajtó érdeklődésére a kiskunhalasi önkormányzatnál harsányan felnevettek, ők ugyanis semmi ilyesmiről nem hallottak. A város alpolgármestere, Lukács László fideszes országgyűlési képviselő a baon.hu internetes hírportálnak adott nyilatkozatában kacsának minősítette a hírt. Mint Lukács elmondta, "volt itt már szó 20-30 milliárdos szállodaépítésekről is, de semmi nem valósult meg belőle. Kétlem, hogy a tengervíz alatti hotel 2013-ra felépülne Halas határában, tekintve, hogy a városhoz semmilyen engedélyezési kérelem nem jutott még el".

Ezzel szemben a Kiskunhalas városgazdálkodásáért felelős Városgazda Zrt. vezetője, Fődi István elmondása alapján cégüket valóban megkereste a luxusszálloda ötletével a Trimp Holding, azonban semmilyen szóbeli vagy írásos megállapodás nem született. A városgazdálkodó szerint Kiskunhalas utolsó, nagyobb ingatlana az a hat hektáros terület, ami felkeltette a Trimp Holding érdeklődését, éppen ezért jól megnézik, milyen befektetőnek és milyen célból adják oda.

Nem létezhet

A sajtó nyomozásának további eredményeként kiderült az is, hogy Trimp Holding Zrt. néven nem található bejegyzett társaság a cégjegyzékben, a diósdi önkormányzatnál is érdeklődő origo.hu kérdésére nem tudtak ilyen nevű Diósdon bejegyzett cégről a város polgármesteri hivatalában.

A bombahírből napok alatt kivesézett és eltemetett hamu maradt a hazai médiában. Szerencsére a való világban még maradt élet az állítólag nem létező Trimp Holding Zrt.-ben. A cég ügyvezetőjével, az Éden Sziget megálmodójával, Pasaréti Zsolttal beszélgettünk az elmúlt hetek eseményeiről, aki előljáróban leszögezte, hogy a július közepén napvilágot látott médiahír „nem teljesen abban a formában ment ki, amiben mi szerettük volna.”



Halas szűkmarkú volt?


Az ügyvezető elmondása szerint Kiskunhalassal nem született végleges megállapodás, ugyanis a város nem tudott akkora területet biztosítani, mint amire a beruházásnak szüksége lenne. A város egy 5,8 hektáros területtel rendelkezik, a szállodának azonban legalább kilenc hektáros területre lenne szüksége, amiből másfél hektár csak az épület alapterülete lenne. „Probléma volt az is, hogy Kiskunhalas egy mackósajt alakú területet tudott volna adni, amire borzasztó nehéz lett volna kialakítani a szállodát körülölelő parkot. Próbáltuk rávenni az önkormányzatot, hogy nagyobb területet biztosítsanak ahhoz, hogy a projekt a városban valósulhasson meg, ekkor azonban nemtetszésüket nyilvánították.”

Pasaréti elmondása szerint az első tárgyalások alapján készségesen álltak az ötlethez a város képviselői, később azonban kacarászva nyilatkoztak a sajtónak, tagadták a tárgyalásokat és kacsának minősítették a hírt. Talán ezek a történések is szerepet játszhattak abban, hogy a Trimp Holding letett a kiskunhalasi helyszínről. Tárgyalnak viszont három másik helyszín tulajdonosaival, ezek közül az egyikkel „kilencvenkilenc százalékban megállapodtunk egy olyan területről, ahol nyolc hektár belterületet biztosítanának számunkra.

Az ügyvezető nem kívánta megnevezni a lehetséges új helyszínt, azonban annyit elárult, hogy a tárgyalások két héten belül lezárulnak, hamarosan tehát megtudjuk, hol fog felépülni a világon egyedülállóként emlegetett luxusszálloda.



"A létesítmény egész területén az egészség uralkodna"

Kevés olyan szálloda létezik a világon, ami a gyógyászatra épül, nem az ismert wellness szolgáltatásokra. „Mi egy olyan szállodát álmodtunk meg, ami a prevencióról szólna. Kristálytiszta levegőn pihenhetnének a vendégek, az egyedülálló fekhelyek (több ezer haltól nyüzsgő akvárium alatt lennének a szobák – a szerk.) a mélyalvásba segítenék a vendégeket. A tiszta víz, bioélelmiszerek és a különböző alternatív gyógymódok, mint a mágnesterápia, oxigénterápia, polarizált fényterápia segítségével gyógyítanánk a vendégeket. A létesítmény egész területén az egészség uralkodna, ez a fő mottója szállodánknak.”

A létesítményt megálmodói a világon egyedülállónak tekintik. A fő erény az lenne, hogy a kontinens belsejében építenek fel egy hatalmas tengervizes akváriumot. A dubaji vagy karib-szigeteki tengeralatti szállodákkal elentétben itt úszkálnának a halak, míg a tenger alá épített hotelek közeléből az eddigi tapasztalatok alapján elmenekülnek az élőlények.

Beszállhat az EU és Széchenyi is

A vázlattervek már elkészültek, az engedélyezési tervek a napokban készülnek, ezen kívül a látványtervekkel is elkészültek a szállodát építő holding szakemberei. Addig azonban nem kívánnak pontosabb részleteket nyilvánosságra hozni, amíg az építkezés helyszínéről születik megállapodás. Pasaréti annyit azonban elárult, hogy az építmény gerincét adó tengervizes medence fedett lesz, mert szabad levegőn könnyen bealgásodna. A létesítmény energiagazdálkodását a megújuló energiákra kívánják alapozni, de uniós támogatásokat nemcsak ezért fognak igénybe venni, ugyanis az EU kiemelten támogatja a gyógyturizmusra épülő beruházásokat.

A hazai gyógyturizmust a napokban meghirdetett Új Széchenyi Terv is kiemelten kezeli, az ebben rejlő forrásokat a szálloda megálmodói a későbbiekben szeretnék hasznosítani.

Pasaréti az óriásakváriumot „csak” grátiszként kezeli, a fő csapás az egészség lesz a jövőben megépülő szálloda életében. A cégvezető kiemelte, hogy a korábban említett 2010 októberi kezdés nem fog jelentősen csúszni, kedvező időjárás elején elkezdődhet a hatalmas beruházás alapjainak lefektetése.



Ami nem grátisz


Pasaréti hangsúlyozta azt is, „a terveink szerint 2013-tól üzemelő szállodánk mintegy kétszáz embernek fog munkát biztosítani, a köré épülő infrastruktúra mindenképpen fel fogja virágoztatni a környék életét. A vendéglátáson kívül a környék mezőgazdaságát is élénkíteni fogjuk, hiszen szállodánk zöldség, gyümölcs és húsigényeinek kielégítésére egy biogazdaságot szeretnénk működtetni. Ezen kívül teljes tulajdonosi körünk magyar, akik Magyarországon fognak adózni. Végezetül egyet biztosan állíthatok: nem Kiskunhalason fog megépülni az Éden Sziget.”

Telefonon kerestük Kiskunhalas városüzemeltetésért felelős alpolgármesterét, Lukács Lászlót, azonban nem sikerült elérnünk, így nem sikerült megtudnunk azt, hogyan vélekedik a város vezetése arról, hogy kétszáz főnek munkát adó beruházástól esett el Kiskunhalas.

Mégis létezik

Egy apró szög azonban maradt a fejünkben a Pasaréti Zsolttal folytatott beszélgetésünk után is. Kerestük a cég írásos nyomait. A diósdi önkörmányzatnál továbbra sem tudtak arról, hogy Trimp Holding Zrt. néven céget jegyeztek volna be városuk területén, tehát ebben nem történt elmozdulás. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által működtetett e-cégjegyzék adatai alapján azonban létezik a Trimp Holdin Zrt., igaz, Szigetszentmiklósi bejegyzéssel és nagyjából 55 millió forintos jegyzett tőkével.

A nagyszabású elképzelésről pontosabbat várhatóan két hét múlva tudhatunk.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását