2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Szemétzabáló nemzedék vagyunk?!

Hamburger, chips, csoki, kóla… Mondhatnánk, hogy lerágott csont, azonban továbbra is ezek népszerűsítése ömlik ránk a médiából. Mire figyeljünk oda, ha szeretnénk megóvni magunkat és gyerekeinket a súlyos elhízástól?
2010. augusztus 14. szombat 08:59 - Kancsár Edina
Ültem a tévé előtt és az egyik gyorsétterem legújabb reklámján morfondíroztam. Hát igen, a marketing nálam is betalált. Úgyis dolgom volt a városban, éhes is voltam, így eleget téve kíváncsiságomnak, megkóstoltam a McWRAP-ot. Ez a zöldségekkel tűzdelt tortilla tekercs, az egészséges ételek hamis illúzióját keltheti bennünk.

De az igazság az, hogy ez is csak egy junk food… Azaz szemét kaja. Az étteremlánc, és mi is arról próbáljuk meggyőzni magunkat, hogy ha hamburger helyett tortillát vagy salátát választunk, akkor már tettünk valamit a szervezetünkért. A baj, csak az, hogy ennyi nem elég.

Junk food
Az amerikaiak a gyorséttermi ételeket junk food-nak, azaz szemét kajának nevezik. Junk food például: chips, snack, sült krumpli, hamburger, virsli, szalámi, panírozott ételek, fehér kenyér, tészta, pizza, pogácsa, ropi, burecas, croissant, édesség, sütemény, csoki, majonéz, ketchup és a hasonló cukros szószok…
Ha már mindenképpen gyorséttermi kajára vágyunk, heti egy alkalommal nem követünk el főbenjáró bűnt, ha ilyet fogyasztunk, csak oda kell figyelünk a választásnál. A legfontosabb alapszabályt kell követni: ne együk végig az egész menüt, mert egy hamburger, sült krumpli, desszert és cukros üdítő kombó rendesen hazavágja a kalóriaszintünket. Csak egy ételt válasszunk a menüből és üdítőnek pedig vizet, vagy gyümölcslevet vásároljunk hozzá.

Ha már az üdítőknél tartunk, érdemes elgondolkodni, hogy ki-milyen üdítőt fogyaszt rendszeresen. A rengeteg cukros lötty, amit az emberek többsége magába dönt, kalóriamennyiségben sokszor felér egy kiadós vacsorával. Szerencsére ma már számos ízesített víz és rostos üdítő közül választhat az, aki úgy dönt, hogy hátat fordít a folyékony cukroknak.

Szomorú, hogy még a felnőtt generációnak is mennyire nehezére esik lemondani a káros ételekről, de a saját és gyermekeink érdekében muszáj észhez kapni és átállni az egészségesebb ételekre és italokra. A WHO (World Health Organization) adatai szerint világszerte 171 millió ember szenved cukorbetegségben, és az előrejelzéseik alapján 2030-ra ez a szám megduplázódhat.



Magyarországon körülbelül 300 ezer beteget tartanak nyilván. A diabéteszes szívbetegség és a sztrók miatt, a halálozás gyakorisága egyre nő. Ezenkívül a cukorbetegeknél vakság és veseelégtelenség is kialakulhat. A diabétesz kialakulása leggyakrabban összefüggésbe hozható a túlsúllyal, azonban ez eddig leginkább csak a felnőtteknél okozott problémát.

Manapság viszont a gyermekek és a serdülők körében is egyre növekvő számban diagnosztizálnak cukorbetegséget. A szakorvosok üzenete egyszerű: az életmódváltás, amelynek két vezető faktora az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás, késleltetheti, sőt, bizonyos esetekben meg is előzheti a cukorbetegség kialakulását.

Tiltólistás ételek

Kényszerevővé válhatunk!
A Nature Neuroscience című tudományos folyóiratban felhívták a figyelmet arra, hogy a nagy kalóriatartalmú, angolul junk foodnak nevezett gyorsételek túlzott fogyasztása függőséghez hasonló agyi választ vált ki, aminek nyomán kényszeres evővé válhatunk.

"Az elhízás a kényszeres evés egyik formája lehet. A kényszeresség más fajtáira, például a drogfüggésre kifejlesztett kezelések nagyon hasznosak lehetnek az elhízás kezelésére is" - húzta alá Paul Kenny, a floridai The Scripps Research Institute munkatársa. /MTI/
1: Minden, ami panírozott. Ha van választási lehetőségünk, akkor inkább grillezett húsokat együnk, mert a panír magába szívja az olajat, ami káros és hízlal is.

2: A sült krumplival hasonló a helyzet, mint a panírozott ételekkel. Úgy magába szívja az olajat, mint egy szivacs. Emellett a többség sósan fogyasztja, ami megköti a vizet a szervezetünkben. Plussz, nemritkán szószokkal is megspékeljük a sült finomságot, tehát fokozottan káros! Szinte mindenki szereti a sült krumplit, de valljuk be, hogy annyira nem finom, mint amennyire káros.

3: Chipsek: Alattomos ropogtatnivaló, mert sokat megtudunk enni belőle, anélkül, hogy jóllaknánk. A Chipsek rengeteg sót tartalmaznak, ami emeli a vérnyomást, miközben nálunk a szív- és érrendszeri betegségek a vezető halálozási okok közé tartoznak. Ezenkívül túl sok bennük az étolaj és ezért sok kalóriát tartalmaznak.

Azonban a fő probléma a transzzsírsav tartalma, ami az olajok keményítésével egy mesterségesen előállított vegyület. A transzzsírsav használata növeli az elhízás, a szívbetegségek, és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. És akkor még a bennük lévő adalékanyagokról, színezékekről, aromákról és tartósítószerekről nem is beszéltünk…

+1: Tilos éjszaka enni! Késő este takarékra áll a szervezetünk, lassul az anyagcserénk, így minden bevitt kalória rajtunk marad. „Muszáj valamit ennem!” – érzés esetén, fogyasszunk gyümölcsöt vagy zöldséget.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását