2024. május 19. - Ivó, Milán

Új jelölőszevezetek kerültek a listára

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az október 3-i önkormányzati és kisebbségi választásra keddi ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB).
2010. augusztus 17. kedd 17:40 - HírExtra
Az OVB az önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Polgári Körök Tatai Szövetsége Egyesületet (Polgári körök), a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért (Vállalkozók Szövetsége), a Jobbik Magyarországért Mozgalmat (Jobbik), a Roma Összefogás Szövetségét, a Demokratikus Centrum Uniót (DCU). A Jobbik nyilvántartásba vételével immár valamennyi parlamenti párt (és az április országgyűlési választáson a parlamentből kiesett SZDSZ) nyilvántartásba vetette magát az októberi önkormányzati választásra.

A testület a települési kisebbségi önkormányzati választásra jelölőszervezetként nyilvántartásba vette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Lengyel Kisebbségi Önkormányzatok Szövetségét, a Magyarországi Örmény Spjurk Egyesületet (MÖSE), a Roma Szövetség Közhasznú Egyesületet (Roma Szövetség), a Szentendrei Szerb Klub Kulturális Egyesületet, a Roma Összefogás Szövetségét (RÖSz), a Szegedi Helyi Szerb Közösséget, a Bolgár Kulturális Fórumot.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, társadalmi szervezetek, kisebbségi szervezetek) állíthatnak, és a választáson - a listás választások kivételével - független jelöltek is részt vehetnek.

A települési kisebbségi önkormányzati választáson azonban jelöltet csak olyan társadalmi szervezet állíthat, amelynek a választás évét megelőzően legalább három éve alapszabályában rögzített célja az adott kisebbség képviselete. Független jelöltek indulására a törvény nem ad lehetőséget.

Mivel a választáson jelöltet csak nyilvántartásba vett jelölőszervezet állíthat, a jelölőszervezeteknek a választás kitűzése után nyilvántartásba kell vetetniük magukat (a közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön).

A bejelentést az illetékes választási bizottságnál kell megtenni: ha a jelölőszervezet több megye, illetőleg a főváros és valamely megye területén is jelöltet vagy listát akar állítani, akkor az OVB-nél, ha csak egy megye, illetőleg a főváros területén, de azon belül több településen (fővárosi kerületben), akkor a területi választási bizottságnál, ha pedig csak egy településen, akkor a helyi választási bizottságnál.

Az önkormányzati és a kisebbségi önkormányzati választásokra egyaránt szeptember 3-ig van lehetőség jelölőszervezetek nyilvántartásba vételére.

Az OVB korábban már 48 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az önkormányzati választásra, a települési kisebbségi választásra pedig 66 jelölőszervezetet. Köztük több olyan jelölőszervezet is van, amely mindkét választástípusban kérte nyilvántartásba vételét, hogy országosan tudjon jelölteket állítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását