2024. május 19. - Ivó, Milán

A fogamzásgátló segítheti az agyműködést

Egy osztrák tanulmány szerint a fogamzásgátló tablettát szedő nők egyes agyterületei mintegy három százalékkal növekednek, és a méretbeli növekedés a működésen is javíthat.
2010. augusztus 21. szombat 16:06 - HírExtra
A Salzburgi Egyetem kutatói nagy felbontású mágneses rezonancia (MRI) felvételeket készítettek férfiak és fogamzásgátlót szedő, illetve nem szedő nők agyáról. Az utóbbiakat többször is vizsgálták, hogy kiküszöböljék a havi szintű hormonális ingadozásból eredő eltéréseket.

A tablettát szedő nők agyának számos területe nagyobbnak bizonyult, mint a fogamzásgátlót nem alkalmazó nőké. Az érintett agyterületek olyan "feminin" készségekért felelősek, mint az emlékezet és a társalgás.

Egy bizonyos agyterület nagyobb térfogata az általa irányított funkciók javulásához is vezethet - magyarázta Belinda Pletzer, a kutatás résztvevője a The Daily Telegraph internetes kiadása szerint (www.telegraph.co.uk). A fogamzásgátló által előidézett viselkedésbeli változások valószínűleg olyan képességekre vannak hatással, amelyek eleve jobban fejlettek a nőknél, mint a férfiaknál - ilyen például az emlékezet.

Az agy térfogata összességében azonban nem változott - derült ki a kutatásból. Azt nem lehet tudni, hogy a tabletta elhagyását követően az érintett agyterületek mérete visszaállt-e az eredetire.
Magyarországon a nők mintegy harminc százaléka választja ezt a fogamzásgátló módszert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását