2024. május 3. - Tímea, Irma

Nehezen indul a nyíregyházi színház

Költségvetési nehézségekkel indul a harmincadik évad a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban; a társulat hétfői évadnyitó ülésén Tasnádi Csaba igazgató beszélt erről a nyírségi nagyvárosban.
2010. augusztus 23. hétfő 16:20 - HírExtra
Az idei büdzsében "igen komoly problémák" vannak, mivel az állami, valamint a fenntartói - azaz a városi és megyei - támogatásnak csak egy része érkezett meg a színház számlájára. Az évi mintegy 400 millió forintos költségvetésből még 75 millió hiányzik - hangsúlyozta Tasnádi Csaba.

Mint kifejtette, a nyíregyházi kőszínháznak a megpályázott egyéb források sem hozták el a remélt összegeket. A kompenzációs pályázaton igényelt 66 millió forint helyett mindössze 15 millió forint jutott, és ennek is elvonták további harminc százalékát. A Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA), illetve a minisztériumhoz benyújtott pályamunkák sem hoztak nagyobb sikert; a pályázott 62 millió forint helyett mindössze 13 millió forintot nyert el a színház.

Az igazgató szerint a jelenlegi költségvetési összegből biztosan nem futja új díszletekre és kellékekre, mindent a meglévő erőforrásokból kell kigazdálkodni. Emellett a színészlakások régóta várt felújítása sem kezdődött el a tervezett időben: a 172 millió forintos, pályázati és részben saját forrásokból megvalósuló beruházás második fordulójára ősszel nyújtanak be pályázatot.

Tasnádi Csaba ugyanakkor arra is kitért, hogy a legszükségesebb fejlesztések, köztük a nagyszínpad fénytechnikájának rekonstrukciója, a szociális helyiségek felújítása, valamint a külső és belső festések már megvalósultak a nyár folyamán.

A direktor azt mondta, az intézmény jelenleg a jegy- és bérlet értékesítésből származó pénzből tartja fenn magát. Előbbi tavalyhoz képest jobban alakul: míg 2009-ben 4600 jegyet sikerült értékesíteni június elejétől, addig idén ez a szám idén az 5400-at is meghaladja, ami tízmillió forintos bevételt jelent a színháznak. Bérletekből egyelőre kevesebb fogyott, ami az igazgató szerint az iskolakezdési szezonnak tudható be.

Seszták Oszkár, a fenntartó megyei önkormányzat fideszes elnöke a társulati ülésen úgy fogalmazott, hogy a helyhatóságnak csökkentek a illetékbevételei, amely hatással van a működtetett intézmények pénzügyi helyzetére is. Ígérete szerint a támogatást hamarosan megkapja a színház, így rendeződnek a pénzügyi problémák.

A financiális nehézségek ellenére több új előadással várja a közönséget a következő évadban a jubiláló Móricz Zsigmond Színház. A korábban meghirdetett évadterv nem változott, így összesen tíz bemutató lesz: Shakespeare Rómeó és Júliája mellett színpadra kerül Fenyő Miklós és Tasnádi István Aranycsapata, Szakonyi Károly Adáshiba című komédiája, A kaland című Márai-színmű, valamint Lengyel Menyhért vígjátéka, A waterlooi csata.

A Krúdy-kamarában Weöres Sándor Psyché, Spiró György Koccanás és Miroslav Krleza Agónia című művét állítja színpadra a nyíregyházi társulat, amely két gyermekeknek szóló darabbal is készül: Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnikájával, valamint a Kelekótya tündér című zenés mesejátékkal.

Tasnádi Csaba a programmal kapcsolatban elmondta: a tervek szerint egy bábbérletes előadást indítanak el a Burattino Bábszínházzal közösen, a Színes tinták című előadássorozattal pedig Kosztolányi Dezsőnek szeretne emléket állítani a társulat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását