2024. május 18. - Erik, Alexandra

A Financial Times tíz pontos kiskátéja a bizarr magyar helyzethez

Magyarország újrakezdi a tárgyalásokat az IMF-fel – kivéve, ha mégsem. Írja a Financial Times Magyarország és az IMF viszonyát elemző tíz pontos kiskátéjában.
2010. augusztus 26. csütörtök 12:01 - HírExtra
„Dióhéjban összefoglalva kissé bizarr volt a budapesti kormányzat kommunikációja tegnap este, amikor a gazdasági minisztérium bejelentette, hogy ősszel valószínűleg újrakezdik a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal"– kezdi írását a Financial Times, majd idézik Kósa Lajost:

Csaba László Magyarország Wall Street Journal-beli megjelenéséről
Magyarországnak nem jó, ha a Wall Street Journal vezető hírében szerepel, különösen a válság kifejezéssel összefüggésben - figyelmeztetett a közgazdász
„A hitelkeret megállapodás az IMF-fel októberben jár le. Mi ez után is kapcsolatban kívánunk maradni a Valutaalappal, de ez nem azt jelenti, hogy új hitelkeretet szeretnénk nyitni. A kapcsolattartás deklarálása jelentős hatással lehet a nemzetközi piacokra, de ez nem azt jelenti, hogy a magyar kormány változtatott korábbi álláspontján.”

A londoni gazdasági napilap ezek után kísérletet tesz, hogy értetlenkedő olvasóinak elmagyarázza, mit is jelenthet az Orbán-kormány bizarr kommunikációja. Elképzeléseiket tíz pontban szedték össze:

1. Orbán Viktor a választásokon adócsökkentést és munkahelyteremtést ígért, valamint azt, hogy újratárgyalják az IMF-fel megkötött megállapodásban szereplő költségvetési hiánycélt.

2. Orbán Viktor elsöprő győzelmet aratott a választásokon, kormányának tisztségviselői azonban napokkal később Görögországhoz hasonlították Magyarország helyzetét.

3. Orbán bejelentette 29 pontos gazdasági tervét, amely többek között 200 milliárd forintos megtakarítást is tartalmaz. Ígéri, hogy tartják az idei évre ígért 3,8 százalékos hiánycélt, ezzel is próbálja megnyugtatni a nemzetközi befektetők idegeit.

4. Fideszes politikusok közleményei szerint szeretnék meghosszabbítani a Nemzetközi Valutalappal létrejött korábbi megállapodást és új szerződést szeretnének 2011-től.

5. De a magyar kormány és az IMF közötti tárgyalások megszakadása egy sor politikai nézetkülönbséget szült.

6. Ezek után Matolcsy György gazdasági miniszter azt mondja, hogy folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel szeptembertől.

7. Ugyanekkor parlamenti felszólalásában Orbán Viktor azt mondja, hogy helyre akarja állítani az ország gazdasági önszabályozását és nincs szükségük ehhez az IMF-es hitelekre, csak az EU segítségét igénylik.

8. A felzúdulások ellenére a forint stabilizálta helyzetét, köszönhetően a kedvező globális piaci kilátásoknak. De augusztus végén a forint ismét nagyot zuhant, ezzel szétzúzva a kedvező előrejelzéseket, amit a befektetők nehezen emésztettek meg.

9. Erre Magyarország gazdasági minisztériuma haladéktalanul bejelenti, hogy folytatják a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal ősszel és mindenképpen megállapodásra fognak jutni. De Kósa Lajos később tisztázza, hogy ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy Magyarország újabb hitelkeretet fog kérni az IMF-től.

10.  Vajon mi fog következni…?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását