2024. május 20. - Bernát, Felícia

MSZP: fókuszban a felelősség

A devizahitelesek érdekében a kormánynak felelős gazdaságpolitikát kell folytatnia - mondta Katona Tamás, az MSZP elnökségi tagja kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
2010. augusztus 31. kedd 17:06 - HírExtra
Hozzátette: a szocialista párt felszólítja a kormányt, hogy "dilettáns" politikájával ne veszélyeztesse annak a több mint egymillió családnak az egzisztenciáját, akiknek devizaalapú hitelük van.

Közölte: az MSZP komolyan aggódik amiatt, hogy az önkormányzati választás után milyen megszorításokat tervez a kormány.

Katona Tamás kiemelte: nem lehet úgy felelősen kormányozni, hogy augusztus utolsó napján a költségvetési szerveknek fogalmuk sincs, hogyan kezdjenek a következő évi költségvetés előkészítéséhez.

Kovács László, az MSZP alelnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amit Orbán Viktor miniszterelnök a nagyköveti értekezleten hétfőn mondott, az "nem nagyon fedte a tényleges helyzetet".

Mint mondta, a kormányfő a nagykövetek előtt példátlan nemzeti egységről beszélt, azonban figyelmen kívül hagyta, hogy a választásra jogosultaknak csak az egyharmada szavazott a Fideszre. Ez az egyharmadnyi szavazat elég volt a parlamenti mandátumok kétharmadának megszerzéséhez - tette hozzá.

A szocialista politikus Orbán Viktor hétfői kijelentésére, mely szerint az elmúlt három hónapban helyreállt a demokratikus működési rend az országban, azt mondta: azok az alkotmánymódosító javaslatok, amelyeket a parlament az elmúlt hónapokban elfogadott, sokkal inkább a demokratikus normák felszámolására irányultak.

Kovács László kiemelte azt is: Orbán Viktor kijelentésével ellentétben Magyarországnak "mindig is volt hangja".

A volt külügyminiszter szerint egy többpárti parlamentális demokráciában a külpolitika sikerességének az egyik legfontosabb feltétele a konszenzus az ellenzéki pártok és a kormány között. A szocialista párt kész ennek érdekében tevékenykedni - jelentette ki.

Közölte azonban: pártja nem ért egyet azzal a "hazahívási és leváltási hullámmal", ami a Külügyminisztériumban folyik.

Orbán Viktor kormányfő a külképviselet-vezetői értekezleten hétfőn a Külügyminisztériumban úgy fogalmazott: 2010 különleges év a magyaroknak, mert Európában is ritkának számító nemzeti egységet hoztak létre, az emberek egy "történelmi mozdulattal" visszaszerezték az önrendelkezés képességét. "Olyan dolgok történtek (...), olyan tetteket vittünk véghez Magyarországon, amelyekre az egész világ felfigyelt" - vélekedett.

A miniszterelnök szerint a diplomaták számára e politikai változás jelentősége elsősorban az, hogy Magyarország visszanyerte hangját, amelyet az elmúlt években elvesztett.

"Egy olyan radikális erőviszony-változás történt Magyarországon, amely az önök számára megteremti (...) az újrakezdés lehetőségét" - mondta a misszióvezetőknek, akiket arra intett: ne becsüljék se túl, se alá az ország nemzetközi súlyát.

Hozzátette, tavasszal véget ért az a korszak, amelyben a politika magánérdekeket helyezett a közérdek elé, s amelynek során Magyarországot nehezen lehetett komolyan venni, mert az előző kormány vezetői beismerték, hogy hazudtak, s meghamisították a költségvetési adatokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását