2024. május 4. - Mónika, Flórián
Az LMP országos kérdőívkampánya augusztusban véget ért. Jávor Benedeket, az LMP főpolgármester-jelöltjét a választók megoldási alternatíváiról és a kopogtatócédulák gyűjtésének problémáiról kérdeztük.
2010. augusztus 31. kedd 06:13 - Fontos Erzsébet
Önök július végén országos kérdőívkampányba kezdtek. Mennyi kérdőív gyűlt össze?

Budapesten több ezer ívet sikerült összegyűjtenünk.

Lapunknak azt nyilatkozta, hogy a felmérés célja a válaszadók által nyújtott megoldási alternatívák feldolgozása és a kapott eredmények kampányba való beépítése. Milyen megoldási lehetőségeket sikerült összegyűjteniük?

Elsősorban helyi szinten érkeztek javaslatok. A válaszadók kifejtették, hogy a városközpontok rendezésével kapcsolatban milyen változtatásokat tartanak szükségesnek. Emellett elmondták a közlekedéssel kapcsolatos javaslataikat is. Ilyen például a 6-os villamos vonalának körpályává alakítása.

Világossá vált, hogy a választókat a közlekedés, autóforgalom, a közösségi közlekedés, és a zöld területek kérdése érdekli leginkább. Mindemellett számtalanszor találkoztunk a hajléktalan-probléma felvetésével. Konkrét megoldási javaslatok is érkeztek, miszerint az üresen álló lakásokat, épületeket az önkormányzatok bocsássák a hajléktalanok rendelkezésére. Forradalmi ötletek nem születtek. Ellenben nyilvánvaló, hogy a szakértők által kínált  megoldások részben ismertek a lakosság számára is.

A kurucinfón megjelent egy hír, miszerint az LMP feketén foglalkoztatja az aktivistáit. A vádat egy hangfelvétellel is alátámasztották. A párt etikai bizottsága elkezdte vizsgálni az ügyet. Hol tart az eljárás?

Magyarország a korrupció szorításában?!
Ma Magyarországon a tényleges korrupciós helyzetnél is nagyobb probléma a vélt korrupciós helyzetek tisztázatlansága. Ciklusról-ciklusra felmerülnek olyan, a politikai elitet komoly visszaélésekkel vádoló „ügyek” a nyilvánosságban, amelyek tisztázására még a következő ciklusban sem kerül sor.

www.lehetmas.hu
Napokon belül lezárul az eljárás. Ha bebizonyosodik a hangfelvétel valódisága, akkor az aktivistától megválunk,kizárjuk a pártból és megszüntetünk vele mindenféle kapcsolatot. Fontosnak tartjuk, hogy az LMP jogszabályi előírást betartva kampányoljon. Előzetesen nem tudjuk kizárni, hogy egy aktivista ne kövessen el hibákat. Lényeges, hogy ne a tévedések mentegetése, hanem a megfelelő eljárások követése, és a következmények világossá tétele jellemezze a pártot.

Ön szerint provokáció áldozata lett az LMP?

A bizottság a provokáció lehetőségét és mértékét is vizsgálja. A döntést nem kívánom megelőlegezni. Mindenesetre azt tapasztaljuk, hogy az LMP össztűz alatt áll az MSZP és a Jobbik részéről. Aktivistáinkat  provokálják. Az utcán tevékenykedő munkatársaink rendszeresen telefonhívásokat kapnak, melyek során megpróbálják őket csőbe húzni. Az is megesett, hogy szélsőjobboldali szimpatizánsok bántalmazták, és szétverték a pártstandjainkat. Igyekeznek minden szempontból ellehetetleníteni a működésünket.

A jelöltek indításához szükséges kopogtatócédulák egyharmadát sikerült összegyűjteniük. Tényleg ennyire rossz a helyzet vagy ez csupán kommunikációs fogás?

Jelenleg az ajánlószelvények fele a rendelkezésünkre áll. A kormány kopogtatócédulák gyűjtésére vonatkozó szabálymódosítása elképesztő módon megnehezítette a jelöltek feladatát. A minisztérium körülbelül négyszeresére emelte az összegyűjtendő cédulák számát és felére csökkentette az erre fordítható időt. Ennek következményeként a választásokból nyolcszor akkora "feladatot" kreált, mint az eddigiekben. Ráadásul ez a rövid, kampányoláshoz szükséges időszak a nyári szabadságolásokra esik. Azt tapasztaljuk, hogy a szerdai iskolakezdés miatt a választópolgárok újra a fővárosban vannak. Ennek következményeként felgyorsult a cédulagyűjtés.

Valóban szükségünk van szimpatizánsaink aktivitására. Nyilvánvaló célunk, hogy felhívjuk a figyelmüket, hiszen jelenleg valóban nem szerepelünk jól.

Augusztus 26-án megtartották az "LMP Nap az ajánlószelvényekért" elnevezésű rendezvényt, Hogyan értékeli az eseményt?

Három helyszínen (Budapest, Debrecen, Pécs) körkapcsolással szerveztük a megmozdulást. A múlt héten elég üres volt a város. Ennek ellenére az LMP Napon számos szimpatizánsunkkal találkozhattunk és az ajánlószelvények gyűjtésében is sokat segített ez a kezdeményezés.

Az önkormányzati választások után az LMP-nek mi a legsürgetőbb célja? Talán az, hogy a kampány finanszírozására felvett banki hitelt visszafizesse?

Létezik egy ütemtervünk arra vonatkozóan, hogy a következő egy év alatt miképp tudjuk törleszteni a tartozásunkat. Mégis, az LMP-nek nem ez a legfőbb feladata. A közeljövőre vonatkozó célkitűzésünk, hogy az önkormányzati testületekben érvényesíthessük programunkat, és megjelenítsük az általunk fontosnak tartott értékeket, szempontokat.

Ha nem ön lesz Budapest főpolgármestere, akkor a jövőben milyen aktuálpolitikai ügyeken munkálkodik majd?

Várjuk meg az eredményeket: összegyűlik-e a szükséges ajánlószelvény és elindulhatok-e a főpolgármesteri posztért, illetve az LMP milyen eredményeket ér el a fővárosban.

Jelenleg az országgyűlés Fenntartható Fejlődésért Bizottságának elnöke vagyok. A jövőben választanom kell, hogy ezt a feladatot felcserélem-e a fővárosi közgyűlés munkájára. Az önkormányzati közgyűlés tagsági posztját nem szeretném egyidejűleg betölteni a parlamenti képviselőséggel. Mindkettő teljes embert vesz igénybe. A választási eredmények függvényében döntök.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását