2024. május 4. - Mónika, Flórián

A nagy próbaüzem

Hamarosan kezdődik a próbaüzem a várdai biogáz-erőműben, amely mintegy két és félmilliárd forint értékben egy holland vállalkozás zöldmezős beruházásaként valósul meg a Somogy megyei település határában.
2010. szeptember 11. szombat 20:17 - HírExtra
Az épület már áll, a berendezések is rövidesen megérkeznek, a próbaüzem a tervek szerint november végén indul - mondta Varga András (független), az alig ötszáz lakosú település polgármestere szombaton az ünnepélyes bokréta-avató ünnepségen. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy nem csak a biogáz-üzem, hanem az arra épülő egyéb befektetések is új munkahelyeket teremtenek a térségben.

Sem a magyar államtól, sem az Európai Uniótól nem kaptak támogatást - jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: az, hogy ma a zárófejezetéhez közeledik a beruházás, az a település és a beruházó összefogásának eredménye. A másfél évvel ezelőtt elkezdett építkezés előzményeiről szólva elmondta: csaknem két évet vett igénybe az előkészítés, amelynek során "a hazai szabályzási környezet gyakran gördített akadályokat a beruházás elé".


A környezetvédelmi beruházás költségeit teljes egészében a holland befektető, a BIO-E Kft. állja, amely Hollandiában már több - a várdaihoz hasonló - biogáz-üzemet, hulladék-feldolgozót, illetve iszapfeldolgozót üzemeltet. A beruházás második ütemében - jövő év tavaszán - a biogáz-üzem mellett egy, a megtermelt energiára alapozott tízhektáros virág- és zöldségtermesztő üvegház létesítését is tervezik. A biogáz előállításához a környékről származó szennyvíziszapot, állati trágyát, élelmiszer- és éttermi-, valamint zöldhulladékot hasznosítják. A technológiai folyamat fenntartásához és az üvegházhoz felhasznált energián felüli többletet az áramszolgáltatónak értékesítik.

Az üzem mintegy félszáz dolgozót foglalkoztat majd, a kertészet pedig további munkahelyeket biztosít a helyi és környékbeli embereknek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását