2024. május 5. - Györgyi

Jelentkezzen a legó-robot versenyre!

Nyolc helyszínen 48 program várja az érdeklődőket péntek délutántól a Debreceni Egyetemen az idei kutatók éjszakája programok keretében - közölte Páles Zsolt egyetemi tanár, a DE tudományos rektorhelyettese sajtótájékoztatón.
2010. szeptember 24. péntek 16:52 - HírExtra
Emlékezetett, hogy a DE 2007-ben kapcsolódott be a tudomány népszerűsítését szolgáló sorozatba, s tavaly már több mint négyezren voltak kíváncsiak a kutatásaikra.
A sokszínű, széles képzési kínálattal rendelkező Debreceni Egyetemen mintegy 100 oktató és kutató, szervező és egyetemi dolgozó készült hónapokon át a programokra, aminek eredményeként péntek délutántól késő estig bemutatók, előadások és kísérletek, robotok, elektronmikroszkóp, húsevő növények várják az érdeklődőket.

A látványos kémiai kísérletek, az állatgenetikai vizsgálatok, a 3 D-technikák alkalmazása az orvoslásban, az űrszemét kutatása, a különleges zöldség- és fűszernövények, a próbaper a jogi karon, a fényorgona-bemutató, a folyóvizes terepasztal, a napkollektorok, a széleróziós vizsgálatok a szélcsatornában, az éjszakai barangolás a könyvtárban, a digitális képek, az emberszerűen kommunikáló gépek, a római kori ételek és a háromdimenziós nyomtató garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak majd azoknak, akik ellátogatnak a Debreceni Egyetemre - sorolta a professzor.

Hozzátette: lesz a műszaki karon tésztahíd- és szalmaházépítés, vasbetonkészítés (a próbatesteket a leendő mérnökhallgatók hazavihetik), az élettudományi centrumban genetikai vizsgálat nyálmintából, és láthatnak majd az érdeklődők növényi lombikokat is.

Ezek mellett a hamisított tárgyak kiállítása, a legórobot-programozási verseny, a Játsszon velünk tudósosat című kvízjáték és a Kultúra és technológia című vetélkedő biztosítja az igényes szórakozást és az érdekes kikapcsolódást mindenkinek - jegyezte meg Páles Zsolt, aki elmondta azt is, hogy a kutatók éjszakájának debreceni helyszínei között ingyenes igénybe vehető autóbuszok szállítják az érdeklődőket.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását