2024. május 20. - Bernát, Felícia

Miért szükségtelenek a pártok?

Antalóczy Attilával, Sátoraljaújhely független polgármesterjelöltjével beszélgettünk.
2010. szeptember 27. hétfő 14:59 - Győry S. József
Melyek azok a problémák, amelyek megoldásra várnak Sátoraljaújhelyen?

Önmagában véve nem egy-egy elemet szeretnék kiragadni, a kampány időszakában sem ezt tettem. Jelen pillanatban két probléma van a városban. Részben önhibáján kívül, részben rossz szervezőmunka következtében eladósodott a város: kötvényeket kellett kibocsájtani, melyeket mindenképpen vissza kell fizetni. Ezt nem tartom jó ötletnek, hiszen Sátoraljaújhely gyakorlatilag felérte a tartalékait ez által a lehetőségeit is.

A másik probléma, hogy ebben a városban sem létezik olyan erőforrás gazdálkodás, amivel hosszú távú gazdasági stratégiát lehetne előkészíteni. Ha úgy tetszik, ez a két probléma vezetéstechnikai probléma.

Meg kell tanulni azt, hogy a városvezetésnek vannak szakmai és politikai vonatkozásai is.

Sátoraljaújhelyen is nagy problémát jelent, hogy erőteljesen a pártok akarata érvényesül, természetesen az összes pártot értem ez alatt, kiemelve a rendszerváltó pártokat. Sajnos éppen ezért nem lehet civil bázist mozgósítani. Meg kell szűntetni a párt elit kompromisszumaira épülő városvezetést, mert ebbe nem csak Sátoraljaújhely, hanem a települések jó része bele fog halni.

Az egyetlen kihívója Szamosvölgyi Péter, a város jelenlegi, fideszes polgármestere. Hogyan értékeli az eddigi munkáját?

A város teljesítménye alapvetőleg a városvezetés hozzáértésétől függ, amiben a polgármester nem is egyetlen, de mindenképpen meghatározó szereplő. A problémák melyeket felsoroltam a jelenlegi városvezetés időszakában keletkeztek. Nem véletlenül hangsúlyoztam, hogy megválasztásom esetén nem jobban akarom csinálni azt, amit ők elkezdtek, hanem mást akarok.

A főtér nem lebontható, bár az is nyilvánvaló, hogyha közöm van a koncepció kialakításához, akkor azt nem támogatom ebben a formában. Itt van a sokat emlegetett kalandpark kérdése is, amit értelemszerűen vállalkozói pénzből kellett volna felhúzni. Az is igaz, ha ügyesen sáfárkodnak az önkormányzatok a pénzzel, akkor előbb-utóbb megjelenik a tőke. Teljesen más koncepciót szeretnék, ami a mértékletességre, takarékosságra, és egy nagyon széles társadalmi bázisra épített helyi erőforrás gazdálkodásra épülne.

Az elmúlt időszakban ez nem így történt. Egyre inkább csökken a lakosság, növekszik a munkanélküliség. Sátoraljaújhely ebből a szempontból katasztrófa sújtotta hely.

A városnak feladata van abban, hogy a befektetők számára csábító legyen a környék. Nagy hangsúlyt kell fektetni a munkahelyteremtésre, szociális szövetkezetek létrehozására, hiszen a munka világából kiszorult, halmozottan hátrányos, alulképzett csoportoknak ez jelentené az egyetlen megoldást. Elsősorban erre kívánok koncentrálni.

Azok a konfliktusok, melyek a mai magyar társadalmat jellemzik, nem oldhatóak meg egyetlen párt logikája szerint, hiszen egy nemzet, egy város közös ihlet. Azt látom a kampányt figyelve, hogy helyi viszonylatokban nincsen kiegyensúlyozott társadalmi nyilvánosság. Ez nagyon hiányzik, mivel az embereknek nem áll lehetőségükben megbeszélniük az ügyes-bajos problémáikat.

Csakis a hatalmi centrumokból jövő információ jut el hozzájuk, de mindez fordított esetben már nem igaz. Elemzések is foglalkoznak vele, hogy a pártok egyre kevésbé fordulnak az internethez. Én a nyilvánosság mindenek feletti támogatását tartom egy olyan alapelvnek, amely szellemi és anyagi energiákat képes felszabadítani.

Információnk szerint feltörték a honlapját. Milyen kárt okoztak a hackerek?

Hála az Istennek nem az történt amire gyanakodtunk, bár a jelek arra utaltak, hogy valaki megpiszkálta a honlapot. Nagyon bíztam benne hogy nem ez történt, de igazság szerint nem lepődtem volna meg. Sajnos nagyon eldurvult a kampány.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását