2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szavazatszámláló bizottságok

Az ország mintegy 11 ezer szavazókörében választott és delegált tagok számlálják a vasárnapi önkormányzati képviselő-választáson leadott szavazatokat.
2010. október 2. szombat 13:02 - HírExtra
A szavazatszámláló bizottságok elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

A szavazatszámláló bizottságok öttagúak, a testületeknek választott, és a jelöltek, jelölőszervezetek által delegált tagjai vannak; jogaik és kötelezettségeik azonban ugyanazok.
Három olyan tagjuk van a szavazatszámláló bizottságoknak, akikről még az országgyűlési választások előtt döntött a helyi képviselő-testület. A jogszabály szerint a szavazatszámláló bizottságba megbízott tagot delegálhattak az önkormányzati választáson jelöltet, listát állító jelölőszervezetek és a független jelöltek.

A jelölőszervezetek a választások tisztaságáról saját megbízottjaikon keresztül győződhetnek meg közvetlenül a szavazatszámláló bizottságokban. A szavazatszámláló bizottságok jelöltek, illetve jelölőszervezetek által delegált tagjai a tevékenységük során tudomására jutott személyes adatokat azonban sem az őket megbízó jelölőszervezetnek, sem másnak nem adhatják ki.
A működőképességhez legalább öt tag kell, így ha a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt sincs meg az előírt létszám, akkor póttagokat hívnak be a testületbe. (A póttagokat korábban ugyancsak a képviselő-testület választotta meg.)

A szavazatszámláló bizottságok döntéseiket határozat formájában hozzák; csak "igennel" vagy "nemmel" szavazhatnak, nem tartózkodhatnak. A testület határozataival szemben jogorvoslati kérelemmel a területi választási bizottsághoz lehet fordulni.

A szavazatszámláló bizottság munkájában részt vevő, nem pártdelegált tagok bruttó 15 ezer forint díjat kapnak egész napos munkájukért. A megbízott (pártok által delegált) tagok részére nem jár tiszteletdíj a választás állami költségvetéséből, a párt azonban saját forrásból díjazásban részesítheti az általa megbízott tagot.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy időben rendezik a települési kisebbségi önkormányzatok választását: a voksolást a helyhatósági választás szavazóköreitől eltérő, külön szavazókörben bonyolítják le. Kisebbségi választást 1.596 településen, összesen 1.604 szavazókörben rendeznek.

A kisebbségi jelölőszervezetek nem küldhetnek tagot a kifejezetten a kisebbségi választásra alakított szavazatszámláló bizottságokba. Így, mivel nincs delegált tagja a bizottságnak, a települési önkormányzat képviselő-testülete öt tagot, illetve póttagokat választott ezekbe a szavazatszámláló bizottságba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását