2024. május 5. - Györgyi

Heten kaptak Eötvös József- koszorút

Hét kutatót tüntetett ki kiemelkedő tudományos életművük elismeréseként Eötvös József-koszorúval az MTA Elnöksége, a kitüntetéseket a Magyar Tudomány Ünnepének szerdai budapesti megnyitóján adták át.
2010. november 3. szerda 11:51 - HírExtra
Fried Istvánt, az irodalomtudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusát a magyar irodalom közép-európai és délszláv kapcsolatrendszerei, az irodalomtörténet regionális összefüggései területén végzett kutatásaiért tüntették ki.

Gallyas Ferenc, a biológiai tudományok doktora, a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikájának professor emeritusa az idegkórszövettan, a hisztokémia és immuno-hisztokémia területén elért eredményeiért részesült az elismerésben. A tudós forradalmasította az idegszövet láthatóvá tételét és bizonyos idegsejt-károsodások kimutatását. Az idegszövettan alapvető eljárásaként ma a világon a Gallyas-féle ezüstöző módszerek 17 változatát alkalmazzák az idegszövet különböző morfológiai elemeinek feltüntetésére.

Nagyné Szegvári Katalint, az állam- és jogtudomány doktorát, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának professor emeritáját több évtizedes, új területekre is kiterjedő jogtörténeti kutatásaiért tüntették ki. A díjazott a honi tudományosságban szinte elsőként vizsgálta a nők alkotmányjogi helyzetét a női választójogon keresztül.

Nyíri Andrást, a műszaki tudomány doktorát, a Miskolci Egyetem professor emeritusát hidrodinamikai kutatásaiért, Schneider Gyulát, a kémiai tudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem szerves kémiai tanszékének kutatóprofesszorát pedig a szteroidok kutatásának nemzetközileg is elismert, kiemelkedő szaktekintélyeként végzett tudományos tevékenységéért tüntették ki.

Somorjai Endre, a fizikai tudomány doktora, az MTA Atommagkutató Intézetének professor emeritusa a magfizikai és asztrofizikai kutatás területén végzett kutatói, kutatócsoport-alapítói tevékenységéért, a nemzetközi kapcsolatok kiépítéséért részesült az elismerésben. A díjazott először vizsgálta laboratóriumi körülmények között a nehéz elemek protonban dús izotópjainak létrejöttében szerepet játszó folyamatokat.

Szendrő Péter, a mezőgazdasági tudomány doktorát, a Szent István Egyetem, rector emeritusát, a Gépészmérnöki Kar professor emeritusát a tehetséggondozás, a tudósképzés és a tudományos diákköri tevékenység országos szintű megszervezésében végzett négy évtizedes munkásságáért tüntették ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását