2024. május 2. - Zsigmond

Megerősítették a megállapodást

Megerősítették a 2004-ben kötött román-magyar katasztrófavédelmi együttműködési megállapodást a két ország szakhatóságának vezetői keddi budapesti tanácskozásukon.
2010. november 16. kedd 18:40 - HírExtra
Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a dokumentum aláírása után azt mondta: Magyarország jövő év első felében esedékes európai uniós elnöksége idején konkrét katasztrófavédelmi feladatok ellátása, szakmai konferenciák, közös gyakorlatok is tovább erősítik az együttműködést.

A tűzoltó altábornagy megemlítette, hogy az idei természeti és ipari katasztrófáknál kölcsönösen segítséget nyújtott egymásnak a román és a magyar fél, így a vörösiszapömléskor mentőálarcokat, az árvízi védekezésnél homokzsákokat kapott Magyarország, míg Romániának szivattyúkat és takarókat adott Magyarország.

Bakondi György közlése szerint a magyar-román katasztrófavédelmi állandó vegyes bizottság ülésén áttekintették Románia schengeni csatlakozását - ez szintén a jövő év első felében esedékes -, illetve Magyarország uniós elnökségének a katasztrófavédelemmel összefüggő feladatait.

Vladimir Secara, a román társszerv vezetője kitűnőnek nevezte a magyar és a román katasztrófavédők határ menti térségben folyó együttműködését, kiemelve az árvízi védekezésben nyújtott kölcsönös segítséget.

A tábornok fontosnak tartja, hogy a két ország szervezeteihez az egységes, 112-es hívószámon érkezhet a segítségkérés, és azt hangsúlyozta, hogy ne az intézmények közötti jóváhagyás, hanem a konkrét baj kezelése legyen a legelső és legfontosabb feladat a munkakapcsolatban. Így a határ menti településeken, ha szükséges, a legközelebb eső egységeket vessék be, függetlenül attól, hogy az Románia vagy Magyarország területe.

Legutóbb 2008 szeptemberében tartottak román-magyar katasztrófavédelmi gyakorlatot. Az Európai Unió akkori legnagyobb, Huromex 2008 elnevezésű nemzetközi, valamennyi veszélyhelyzetet imitáló gyakorlatán a magyar katasztrófavédők mellett nyolc ország tűzoltói, speciális szakemberei vettek részt. A projekthez 500 ezer eurós támogatást adott az Európai Unió.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását