2024. május 5. - Györgyi

Tanuljon KRESZ-t otthon!

A jövőben távoktatás útján is el lehetne sajátítani a jogosítvány megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismereteket.
2010. november 19. péntek 19:22 - HírExtra
Egyebek mellett ezt tartalmazza a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által a parlamentnek pénteken benyújtott, egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat.

Az előterjesztés szól a közúti reklámtáblák visszaszorításáról, valamint a pályaudvarok, megállók, vonatok és buszok bekamerázhatóságáról is.

Az Országgyűlés honlapján közzétett indítvány indoklásában kifejtik, hogy a módosítás lehetővé teszi 2011-től a távoktatás alkalmazását a járművezetők és közúti közlekedési szakemberek képzésében, amely alternatívaként jelenik meg a tantermi oktatás mellett. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy a tanuló szabadon döntsön a képzési módszer megválasztásában, és akár távoktatással is elsajátíthatja a közlekedési alapismereteket.

A javaslat emellett szakirányú műszaki felsőfokú oktatási intézményekhez rendeli egyes szakemberek, így a járművezetők képzésében résztvevő szakoktatók, vizsgabiztosok és iskolavezetők képzését. Az előterjesztő szerint a felsőoktatási intézmények bevonásával biztosított e szakemberek magasabb szintű képzése, akik számára az eddigiekben élethosszig megszerzett jogosultsággal szemben időszakos továbbképzési és vizsgakötelezettséget ír elő a javaslat.

A mostani indítvánnyal ugyan még nem lesz kötelező a diplomás képzés bevezetése és a tevékenység gyakorlásának sem feltétele ilyen vagy ehhez hasonló képesítés megszerzése, azonban a hosszú távú cél az, hogy ezek a szakemberek mindenképpen rendelkezzenek a szakmájuknak megfelelő felsőfokú végzettséggel - áll a részletes indoklásban.

Az előterjesztés rendelkezik a reklámtáblák visszaszorításáról is közutak környezetéből, amelyről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által készített háttéranyagban kifejtik: a közutak mentén túlzott mennyiségben és méretben feltűnő reklámtáblák a járművezetők figyelmét elterelve balesetveszélyes helyzeteket okozhatnak. Ezért határozott kormányzati szándék ezek érezhető megrostálása a kihelyezés engedélyhez kötésével, a szabályszegés szankcionálásával.

A mostani módosítás megtiltja a láthatóságot akadályozó, a közlekedés biztonságát veszélyeztető jelzések, berendezések kihelyezését a közút területén, a közút mellett és felett (villany- és telefonoszlopokon). Meghatározzák ugyanakkor az indokolt kivételeket is, így például a benzinkutak cégjelzéseit és üzemanyagárakat tartalmazó tábláit, valamint az 50-100 méteren kívül elhelyezett, legfeljebb 4 négyzetméter felületű táblákat. A jelzések és berendezések a továbbiakban kizárólag közútkezelői hozzájárulás birtokában lennének kihelyezhetők, ellenkező esetben az útkezelő a táblát a tulajdonos költségére eltávolíttatná. A rendelkezés hat hónapos türelmi időt hagy a tilalomba ütköző reklámhordozók felszámolására. Ezt követően a közlekedési hatóság - akár ismételten is - 500 ezer forintos bírságot szabhat ki annak az ingatlannak a tulajdonosára, amelynek területén a tárgyat elhelyezték.

A módosítás jogalapot teremt a műszaki vizsgálaton már minősített jármű legfeljebb kétórás időtartamú visszatartására is a vizsgáló állomásokon. E rendelkezés - mint írják - a vizsgálati eredmények valódiságának hatósági helyszíni ellenőrzését tenné lehetővé.

A jogszabályjavaslat ugyancsak törvényi felhatalmazást adna a közlekedési szolgáltatóknak ahhoz, hogy a pályaudvarokon, megállóhelyeken és járműveken kamerás megfigyelést végezzenek a járművek épsége, a járművezetők és az utasok testi épségének és vagyontárgyainak védelme. A javaslat az adatvédelmi biztos korábbi észrevételeinek megfelelő, szigorú adatkezelési garanciákat tartalmaz - írja háttéranyagában a szaktárca.

Az indítvány mindemellett szabályszegés elkövetése esetén a visszatartás jogintézményénél megszüntetné a különbséget a belföldön, illetve a külföldön forgalomba helyezett járművek között, ezzel is biztosítva, hogy a kiszabott bírságot megfizessék a felelősök.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását