2024. május 10. - Ármin, Pálma

Szöul: Észak-Korea számíthat a bosszúra!

Óriási megtorlásra számíthat Észak-Korea, amennyiben ismét támadni fog - közölte kedden Ri Mjong Bak dél-koreai elnök.
2010. november 23. kedd 17:42 - HírExtra
Ri azt követően tette ezt a kijelentést, hogy az észak-koreai tüzérség száz ágyúlövést adott le egy dél-koreai szigetre, aminek során két katona életét vesztette és megsebesült 18 ember, köztük három polgári lakos.

A tüzet Szöul viszonozta. "Soha nem fogjuk tolerálni azt, ha Észak válogatás nélkül támad meg civileket" - szögezte le a dél-koreai elnök. Az incidens miatt számos ország aggodalmának adott hangot. Azonban a korábbi jelentésekkel ellentétben az ENSZ Biztonsági Tanácsa mégsem tart kedden rendkívüli ülést a történtek megvitatására.

Magyarország elítéli az Észak-Koreai akciót

A Külügyminisztérium egyben felszólította az észak-koreai felet, hogy tartózkodjon a további provokációktól, s tegyen meg mindent a térség békéjének és biztonságának helyreállítása és megőrzése érdekében.

A szaktárca - amely aggodalommal értesült az Észak- és Dél-Koreát elválasztó tengeri demarkációs vonal mentén lezajlott fegyveres incidensről - részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, illetve a sérülteknek.

A közlemény szerint Budapest folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, szem előtt tartva a Koreai Köztársaságban tartózkodó vagy oda látogatni kívánó magyar állampolgárok biztonságát.
Észak-Korea mintegy száz ágyúlövést adott le kedden egy dél-koreai szigetre, ahol számos épület lángba borult. A támadásban két dél-koreai katona meghalt és 18 ember - 15 katona és 3 polgári lakos - megsebesült. Az akciót Dél-Korea mintegy 80 tüzérségi lövedékkel viszonozta. A két fél újabb katonai csapással fenyegette meg egymást.

A dél-koreai védelmi minisztérium szerint Észak-Korea szándékosan és előre megfontoltan megsértette a két Korea között 1953-ban kötött fegyverszüneti megállapodást. A két Korea között évek óta ez volt a legsúlyosabb fegyveres konfliktus.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását