2024. május 2. - Zsigmond

Huszonkét férfi

A foci világ legnépszerűbb sportága, ezen kár is vitatkozni. Itthon jó pár évtizede úgy vagyunk vele, mint az ominózus naranccsal: kicsit sárga, kicsit savanyú, de a mienk. Ma van a magyar labdarúgás napja.
2010. november 25. csütörtök 13:19 - Tóbiás Gábor
Ötvenhét évvel ezelőtt olyan történt, amire még nem volt példa addig. 1953. november 25-én a magyar válogatott legyőzte az addig verhetetlennek hitt angolokat, ráadásul hazai pályán. Ez akkora szenzáció volt, hogy szinte a mai napig ebből élünk. Az MLSZ pedig 1993-ban döntött úgy, hogy november 25. legyen a Magyar Labdarúgás Napja.


Ezekután talán nem is okozott nagy meglepetést, hogy kevesebb mint egy évvel később egy laza hetessel küldtük haza a szigetlakókat, hogy gondolkozzanak el azon, mi is az a foci.


Ez sajnos a múlt. A jelenről mindent elmond, hogy a rendszerváltás óta a magyar válogatott legjobb eredménye egy feledhetetlen pótselejtező volt ahol a szerbek csinálták velünk azt, mint mi az angolokkal annak idején: simán gurítottak nekünk egy hetest, hogy tudjuk hol a helyünk. (Ha valaki nem emlékezne: Magyarország – Jugoszlávia 1-7, majd a visszavágón „mindössze” ötöt kaptunk.)

Sejthettük volna, hogy mi vár ránk, hiszen már a pótselejtezőt érő második hely is csak óriási szerencsével jött össze. Valószínűleg a finnek azóta is emlegetik a világ egyik legkomikusabb öngólját.


Tétmeccsen nem nagyon megy a fiúknak a játék, viszont úgy tűnik, hogy barátságos mérkőzéseken annál inkább. Elég, ha felidézzük a világbajnok olaszok elleni bravúros 3-1-et, vagy a németek elleni idegenbeli diadalt.


Viszont a magyar foci kimeríthetetlen humorforrás is tud lenni, legalábbis azoknak, akik vevők az effajta humorra. Például ki ne emlékezne Tokody Tibor legendás öngóljára?


Ne higgyük egy percig sem, hogy az alacsonyabb osztályokban unalmas az élet. Az alábbi videó remek tanulsággal szolgál azoknak, akik szeretik túlzásba vinni a gólörömöt.


A jelenlegi siralmas helyzet ellenére Magyarországon még mindig szeretik a focit. Ezt remekül példázta az idei labdarúgó világbajnokság is. Gyakorlatilag az egész ország nézte a meccseket, megoldhatatlan feladatnak tűnt helyet találni egy olyan vendéglátóipari egységben, ahol kivetítő előtt lehetett szurkolni az aktuális kedvenceknek. 

Ebből kiindulva nem nehéz elképzelni, hogy milyen örömünnep lenne, ha egyszer, valamilyen csoda folytán a magyar nemzeti tizenegyért szoríthatnánk egy világversenyen. Még akkor is, ha Aranycsapathoz hasonló válogatottunk nagy eséllyel már soha többet nem lesz.

Az Aranycsapat
Szövetségi kapitány: Sebes Gusztáv (1906-1986)
Az összeállítás

* Grosics Gyula (Fekete párduc) – kapus (1926- )
* Buzánszky Jenő (Kazal) – jobbhátvéd (1925- )
* Lóránt Gyula – középhátvéd (1923-1981)
* Lantos Mihály – balhátvéd (1928-1989)
* Bozsik József (Cucu) – jobbfedezet (1925-1978)
* Zakariás József (Zaki) – balfedezet (1924-1971)
* Budai László (Púpos) – jobbszélső (1928-1983)
* Kocsis Sándor (Kocka) – jobbösszekötő (1929-1979)
* Hidegkuti Nándor (Öreg) – hátravont ék (1922-2002)
* Puskás Ferenc (Öcsi, Száguldó Őrnagy, a Higany) – balösszekötő (1927-2006)
* Czibor Zoltán (Bolond, Rongylábú) – balszélső (1929-1997)

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását